Băiatul a fost împuşcat mortal de către un militar rus, care se afla acolo pentru a asigura pacea în zona de securitate. Soldatul a tras pentru că tânărul nu ar fi reacţionat la somaţia de a opri automobilul cu care se deplasa. Ulterior, militarul a fugit în Rusia, iar acolo a fost achitat.

Procuratura Militară a Republicii Moldova a suspendat investigaţiile, motivând că autorităţile de la Moscova nu au vrut să colaboreze în acest caz. Astfel, părinţii lui Vadim Pisari au mers la CEDO, iar instanţa internaţională a obligat Federaţia Rusă să le achite despăgubiri de peste 41 de mii de euro, bani pe care nici până astăzi nu i-au primit.

Precizăm că autorităţile de la Chişinău pledează pentru modificarea formatului misiunii de pacificare de pe Nistru, prin înlocuirea militarilor cu observatori civili. Subiectul este abordat şi în cadrul negocierilor pentru soluţionarea conflictului transnitrean, însă, unor asemenea modificări se împotriveşte Moscova, care are rol de mediator în acest proces.