Angajatul firmei de pază Thor Security Group SRL i-a spus jurnalistului că accesul în sala unde se desfăşura o şedinţă a Consiliului orăşenesc Orhei nu este permis fără o înregistrare prealabilă la secretară.

Potrivit legii privind administraţia publică locală, şedinţele consiliului local sunt publice şi orice persoană interesată poate asista la ele. Responsabilii din cadrul firmei de pază nu au fost de găsit, iar purtătorul de cuvânt al primarului oraşului Orhei, Ilan Şor, a refuzat să ofere comentarii la acest subiect.

În urma acestui incident, ONG-urile de media au emis o declaraţie, în care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu tentativele tot mai frecvente de restricţionare accesul jurnaliştilor în sediul primăriei Orhei. „Solicităm primarului Ilan Shor să înceteze practicile antidemocratice de împiedicare a accesului jurnaliştilor la şedinţele publice”, subliniază organizaţiile de media în declaraţia în care mai este specificat că un incident similar a avut loc pe data de 10 decembrie, în sediul Primăriei din Orhei. Şi atunci doi agenţi de pază au încercat să-i îngrădească accesul în sala de şedinţe unui jurnalist de la Radio Orhei.

Anterior, şi o echipă Jurnal TV a fost agresată în incinta aceleiaşi instituţii de către un individ, care le-a interzis jurnaliştilor să filmeze în primărie. Totul s-a întâmplat în timp ce reporterul încerca să afle cât costă reparaţia demarată de către primarul Ilan Shor. În acest context, organizaţiile non-guvernamentale au solicitat Inspectoratului de Poliţie din Orhei, Ministerului Afacerilor Interne, dar şi Procuraturii Orhei, să investigheze cazurile de abuz repetat prin care a fost îngrădit accesul la informaţie şi să informeze opinia publică, în termeni cât mai restrânşi. Responsabilii din cadrul MAI şi ai Procuraturii nu au răspuns astăzi la telefon pentru comentarii. În schimb, serviciul de presă al Inspectoratului de poliţie Orhei susţine că o anchetă în acest sens nu poate fi deschisă, cât timp nu există o plângere depusă la Poliţie.

Potrivit portalului Mold-street.com, Thor Security Group SRL a început să asigure paza Primăriei din Orhei după ce compania privată Klasica Force SRL, care făcea parte din Holdingul Shor, a intrat în procedură de insolvenţă. Klasica Force a început să presteze servicii de pază pentru Primăria din Orhei în iulie 2015, după ce Şor a fost ales în funcţie.