Funcţia de şef la Calea Ferată a devenit vacantă după ce fostul director, Vladimir Cebotari, a fost numit în funcţia de ministru al Justiţiei. Astfel, Iurie Topală va asigura interimatul funcţiei de şef la CFM până când va fi organizat concursul de alegere a noului director.

Iurie Topală, unul dintre principalii finanţatori ai PL, deţine o companie de construcţii şi administrează mai multe rute de microbuz din capitală. Acesta a fost implicat în mai multe scandaluri în legătură cu activitatea sa. Anterior, socialistul Igor Dodon a declarat că la Primăria Chişinău a fost creată, prin intermediul firmei lui Iurie Topală, o schemă frauduloasă de vindere a rutelor de transport. Totodată, consilierul municipal Victor Gurău l-a acuzat pe Topală că urmăreşte preluarea controlului asupra Parcului Urban de Autobuze.
 
Totodată, consilierul PL se află în spatele construcţiei stadionului de baseball de lângă Circ. După ce a tot declarat că nu are nicio legătură cu lotul de 2,4 hectare, consilierul a recunoscut, într-un final, că este partener în afacere, după ce jurnaliştii de la Ziarul de Gardă i-au prezentat documentele care o confirmă. De menţionat că în 2002, lotul de 2,4 hectare, evaluat de Cadastru la un milion de dolari, a fost transmis Asociaţiei Obşteşti „Liga de baseball şi softball pentru copii” prin decizia semnată personal de Serafim Urechean, pe atunci primarul capitalei.

„Valeriu Ghidicov, cel care conduce această asociaţie de softball şi baseball din Chişinău, este fondator împreună cu Iurie Topală la o firmă de construcţie, Veneta Construct SRL, fondată în 2006. Pe acel panou nu este indicată firma care construieşte, este indicat doar cine e proiectantul, şeful de şantier, este o altă firmă care nu are legătură cu cei doi la prima vedere. Noi am vorbit cu Topală, care ne-a spus că într-adevăr, acolo, împreună cu Ghidicov vor să construiască un teren de baseball şi eventual ceva distractiv, aşa s-a exprimat dumnealui, pentru a face ceva bani”, se spune într-o investigaţie a Ziarului de Gardă. Totul după ce în toamna anului trecut, când mai mulţi consilieri municipali l-au acuzat pe Topală că vrea să pună mâna pe terenul de lângă Circ, liberalul nega că ar avea un interes financiar legat de terenul respectiv.

Precizăm că terenul cu pricina are statut special conferit printr-o Hotărâre de Guvern şi urma să devină parte din stadionul naţional. Pretura Râşcani a sesizat organele de drept pentru a verifica legalitatea transmiterii terenului pentru construcţii, însă Procuratura Chişinău a dispus neînceperea urmăririi penale pe acest caz, din motiv că nu există elementele constitutive ale infracţiunii.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.