Recent, Centrul Republican de Diagnostic a anunţat că moldovenii care au nevoie de investigaţii, dar care nu au programare până la sfârşitul anului, nu vor mai putea beneficia de investigaţii în baza poliţei. Într-un anunţ emis oficial, responsabilii din cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală anunţau că au epuizat serviciile contractate de către CNAM şi în consecinţă nu mai pot efectua investigaţii decât cu plată.

CNAM a anunţat că va merge să investigheze situaţia şi a pomenit de un management defectuos. Prinşi între acuzaţiile celor două instituţii însă se află pacienţii, care deşi deţin poliţa medicală, nu le este de niciun folos.

Juriştii spun că moldovenii care s-au pomenit în astfel de situaţii pot cere despăgubiri în instanţă, întrucât legea este de partea lor, scrie portalul e-sanatate.md.

„Potrivit prevederilor articolului 12 (3) al  Legii 1585 din 27.02.1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, una dintre obligaţiile CNAM este realizarea, conform legii a asigurării obligatorii de asistenţă medicală a cetăţenilor Republicii Moldova şi a străinilor, prevăzuţi de respectivul act normativ. În acelaşi timp, articolul 14 (4) al aceleiaşi legi, prescrie că prestatorii de servicii medicale răspund, în conformitate cu legislaţia şi cu clauzele contractului, pentru volumul şi calitatea serviciilor medicale prestate, pentru refuzul de a acorda asistenţă medicală persoanelor asigurate, pentru gestionarea mijloacelor financiare provenite din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi pentru împiedicarea exercitării de către asigurător a funcţiilor sale de control. În aşa fel, este lesne că CNAM are o obligaţie directă faţă de persoana asigurată, iar prestatorul de servicii medicale deţine obligaţii în raport cu CNAM”, spune Olesea Perean, avocat pentru drepturile omului.

„În acest context, având în vedere că articolul 1 din lege prevede dreptul beneficiarilor la servicii medicale calitative, iar articolul 3 stabileşte că obiect al asigurării constituie cheltuielile legate de tratarea maladiilor conform Programului unic al asigurării obligatorii, subiectul responsabil de asigurarea prestării serviciilor este CNAM. Astfel, devine clar că în cazul în care persoana asigurată nu poate beneficia de serviciile medicale, aceasta se poate adresa în instanţa de judecată cu o acţiune privind achitarea prejudiciului material şi\sau moral de către CNAM”, mai adaugă ea. Astfel, oamenii pot cere despăgubiri materiale dacă au achitat un serviciu de care trebuiau să beneficieze gratuit, sau morale dacă acestea există.

„În cadrul procesului de judecată reclamantul va trebui să demonstreze existenţa şi mărimea prejudiciului, iată de ce este foarte importantă obţinerea refuzului în scris, motivat din partea instituţiei medicale”, mai spune avocata.

„Pacientul care şi-a procurat poliţă a încheiat un fel de acord, să-i zicem, între autoritate, care are anumite obligaţii faţă de persoana asigurată. Omul nu are nicio vină că nu există bani sau că există management defectuos. Pacientul asigurat are dreptul să beneficieze de servicii medicale gratuite în baza poliţei, iar asigurătorul este obligat să-i asigure aceste servicii. În acest caz, pacienţii pot fără nicio reţinere să acţioneze în judecată cele două instituţii”, spune şi Tatiana Puiu, avocat.

Amintim că Centrul Republican de Diagnostic a anunţat pe 1 august că nu mai poate programa pacienţi cu poliţă pentru investigaţii şi că aceştia ar trebui să le plătească. La rândul lor, responsabilii din cadrul CNAM, spun că au încheiat un contract şi încă un acord adiţional cu instituţia în valoare de 51 de milioane de lei, iar problema ar fi managementul defectuos.