Anatolie Galben este judecător de instrucţie la Judecătoria sectorului Râşcani din anul 2008. În urma unor modificări operate în legislaţie în 2012, toţi judecătorii de instrucţie sunt obligaţi până la finalul anului 2015 să fie reconfirmaţi în funcţia de magistrat. În septembrie anul trecut, Galben a scris o solicitare la CSM în acest sens, iar membrii Consiliului au acceptat-o şi l-au propus pentru reconfirmare preşedintelui Nicolae Timofti. La rândul său, şeful statului a respins această solicitare.

În nota remisă CSM-ului, Timofti a făcut trimitere la informaţii care ar releva că în examinarea mai multor dosare, Anatolie Galben nu a dat dovadă de imparţialitate şi nu a respectat Codul de Etică. Un alt motiv invocat este şi sancţiunea disciplinară „avertisment”, aplicată acestuia acum un an pentru că a încălcat legea la examinarea unei petiţii, când nu a asigurat dreptul la apărare. Întâmplător sau nu, deşi refuzul preşedintelui a fost comunicat Consiliului Superior al Magistraturii în noiembrie anul trecut, membrii acestuia au decis să examineze cazul tocmai săptămâna aceasta, la puţin timp după ce sancţiunea disciplinară a lui Galben a expirat. 

Pentru reconfirmarea în funcţie a judecătorului s-a votat unanim, iar acum Nicolae Timofti este obligat să semneze decretul. 

„El într-adevăr a fost sancţionat şi la moment sancţiunea este expirată. Am considerat că nu poate persoana să suporte consecinţele toată viaţa pentru un fapt. Temeiurile au decăzut la momentul actual”, a explicat preşedintele CSM, Victor Micu.

De menţionat că actualul preşedinte al CSM, Victor Micu, este cel care în urma violenţelor din aprilie 2009, atunci când era şef al Judecătoriei sectorului Râşcani, a emis o încheiere în baza căreia Anatolie Galben, dar şi alţi magistraţi din această instanţă, s-au deplasat în comisariatul de poliţie pentru a examina dosarele tinerilor protestatari. Galben declara în 2009 că examinarea cauzelor în incinta comisariatelor este un lucru normal şi perfect legal, în condiţiile în care un alt magistrat de la Judecătoria Buiucani, Dorin Popovici, a plătit pentru aceeaşi abatere cu funcţia. 

Într-o poziţie similară cu cea a lui Anatolie Galben se află şi un coleg de-al acestuia, magistratul Ghenadie Morozan, de la Judecătoria sectorului Râşcani, care este rudă cu oligarhul Vladimir Plahotniuc şi care, la fel, a judecat contrar legii tineri în comisariat. Şi candidatura sa, de această dată pentru promovare la Curtea de Apel Chişinău, a fost respinsă de şeful statului, iar CSM urmează să decidă dacă va trece cu vederea, şi de această dată, opinia şefului statului.