Protestatarii au cerut condamnarea tuturor făptaşilor crimelor din 7 aprilie 2009, identificarea şi judecarea vinovaţilor de distrugerea sistemul financiar-bancar şi sărăcirea cetăţenilor, dar şi reformarea reală a sistemului de drept şi asigurarea unei combateri veritabile şi nu mimate a corupţiei. Oamenii au scandat: „Hoţii de la guvernare, la puşcărie!”, „Jos criminalii de la guvernare!”, „Miliardul înapoi”, Jos Plahotniuc, Voronin şi Filat”, etc.

În cadrul manifestaţiei, mai multe personalităţi, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti, oameni de cultură, avocaţi au susţinut discursuri.

„După ce au dat foc Declaraţiei de Independenţă, astăzi vor să dea foc şi Acordului de Integrare Europeană a Republicii Moldova. Basta, guvernanţilor, până aici! Deşteaptă-te, Basarabie!”, a declarat Valentin Dolganiuc, membru al Platformei Civice DA.

„Dacă într-adevăr măcar una din reformele pe care le-au promis, reforma în justiţie, ar fi mers câtuşi de puţin, astăzi am fi avut răspuns la mai multe întrebări. Dacă am avea o justiţie funcţională, o Procuratură şi o poliţie decentă, noi eram să ştim care a fost rolul ministrului de Interne de atunci Gheorghe Papuc în tragedia din aprilie 2009”, a spus avocatul Ana Ursachi.

„Ceea ce vedem astăzi la Banca de Economii, Banca Naţională, nu este nimic altceva decât finalul unui proiect pus la cale încă în 2010 de către acest regim criminal-regimul Plahotniuc, soldat cu pierderi de zeci de miliarde. Jos regimul Plahotniuc!”, a adăugat un alt membru al Platformei Civice DA, avocatul Andrei Năstase.

„Băi, Filate, unde eşti, ce caută Voronin la guvernare astăzi? Răspunde oamenilor! Jos trădătorul Filat! De ce astăzi în 2015, Filate, trebuie să venim şi să ne întrebăm ce caută Plahotniuc şi Voronin la guvernare? Pentru că împreună Filat, Plahotniuc şi Voronin împreună au deturnat acel protest din 7 aprilie 2009”, a accentuat bloggerul Alex Cozer, membru al Platformei Civice DA.

„Pericolul vine de la cei care sunt acum la guvernare şi care au deturnat parcursul european. Nu este întâmplător că după ce guvernanţii au jefuit ţara, acum ţintesc spre libertatea de exprimare. Efortul conjugat şi coordonat al cetăţenilor cu instituţiile europene poate determina guvernarea coruptă să plece europeneşte, să răspundă europeneşte abuzurile comise”, a declarat analistul politic Igor Boţan, membru al Platformei Civice DA.

„Va trebui să ieşim cu sutele de mii pentru a demonstra acestor criminali că locul lor nu este printre noi, locul lor este la Cricova, locul lor este la puşcării! Vom fi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, acolo unde în 1989 am luptat împotriva tancurilor ruseşti, unde am proclamat limba română limbă de stat”, spus un alt membru al Platformei, jurnalistul Vasile Năstase.

„A pătruns cenzura până la cele mai de jos nivele. Încerci să vorbeşti cu un funcţionar competent din orice instituţie de stat şi refuză să spună pe cameră pentru că şeful lui ierarhic superior i-a interzis sub ameninţarea pierderii slujbei. Ce fel de integrare europeană facem noi? Astea-s practici venite din Coreea de Nord”, a menţionat jurnalistul Dorin Scobioală.

„Eu mă simt în drept să-mi cer votul înapoi! În Agenda de Asociere nu avem nicio prevedere de modernizare a ţării prin punerea căluşului în gura presei. Nu pentru asta au ieşit în stradă tinerii la 7 aprilie. Acordul de Asociere prevede în primul rând reforme, eradicarea corupţiei la toate nivelurile, reforma sistemului judiciar. Nu ne dorim mimarea reformelor”, a accentuat în discursul său secretarul Platformei Societăţii Civile „Pentru Europa”, Lilia Snegureac.

La protest a venit şi magistratul Gheorghe Balan, cunoscut opiniei publice pentru declaraţiile sale critice faţă de corupţia din sistemul judecătoresc.

„Sunt aici pentru a-i avertiza pe cei vizaţi că nu le voi permite să fure viitorul copiilor mei după aceleaşi scheme prin care mi-au furat mie prezentul, iar părinţilor mei - trecutul! Mă aflu aici pentru că nu-i vreau pe copiii mei martiri, eroi post-mortem pentru binele unor nenorociţi şi nesimţiţi patocraţi, cleptocraţi şi narcocleptocraţi care ne conduc ţara!” a spus judecătorul Gheorghe Balan.

La final, participanţii la acţiune au votat o listă cu revendicări ce va fi înaintată reprezentanţilor ambasadelor acreditate la Chişinău.

„Cerem cu insistenţă investigarea completă a evenimentelor din aprilie 2009, identificarea şi pedepsirea vinovaţilor de comiterea tuturor crimelor invocate. Demisia judecătorilor din iad, pedepsirea vinovaţilor de furturile din sectorul bancar. reformarea justiţiei”, a declarat Angela Aramă, un alt membru al Platformei Civice DA.

Protestul s-a încheiat cu un Marş al Tăcerii, până la Parlament. Ulterior, oamenii au aprins lumânări în memoria eroilor tragicelor evenimente din 7 aprilie 2009.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.