Este primul oficial NATO de un asemenea rang care vine la Chişinău. Generalul Adrian Bradshaw a accentuat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, că NATO va continua să contribuie la menţinerea păcii în această regiune.

„Sperăm că va fi pace în Ucraina. Nu vom permite ca un stat să abuzeze de integritatea altui stat. NATO va susţine securitatea şi va ajuta Republica Moldova astfel ca niciun conflict să nu progreseze”, a precizat generalul NATO Adrian Bradshaw.

La rândul său, ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, a menţionat că a discutat cu adjunctul Comandantului Suprem al Forţelor Aliate în Europa despre asistenţa pe care NATO poate s-o acorde Moldovei pentru reforma sectorului de securitate şi apărare.

„Vizita domnului general reprezintă un pas important în consolidarea relaţiilor de parteneriat dintre ţara noastră şi NATO. În cadrul întrevederii, am trecut în revistă aspectele cooperării dintre RM şi NATO, accentul fiind pus pe reforma sectorului de securitate şi apărare, asistenţa pe care poate s-o ofere NATO la acest capitol, precum şi posibilitatea de a valorifica noi proiecte benefice pentru ambele părţi”, a declarat ministrul Apărării.

Totodată, cei doi oficiali au discutat şi despre prestaţia militarilor moldoveni care participă la misiunile de menţinere a păcii din Kosovo.

„M-am bucurat să aud că ofiţerii şi subofiţerii Armatei Naţionale sunt apreciaţi pentru modul impecabil în care-şi execută misiunile. Este un semn bun şi o încurajare de a extinde participarea RM în astfel de operaţiuni”, a declarat ministrul Apărării de la Chişinău.

Din 1994, Armata Naţională a detaşat la exerciţii NATO aproape două mii de militari moldoveni. Aceste aplicaţii au avut drept obiectiv pregătirea efectivului pentru misiuni reale de menţinere a păcii, la care militarii moldoveni participă şi în prezent. Cel de-al doilea contingent al Armatei Naţionale, format din 32 de infanterişti, şapte genişti şi un ofiţer de stat major, a fost detaşat în Kosovo în septembrie 2014.