CEDO a obligat Rusia să achite părinţilor lui Vadim Pisari despăgubiri sub forma prejudiciului moral în sumă de 35 de mii de euro şi 5.580 de euro costuri şi cheltuieli pentru asistenţa juridică, anunţă Asociaţia Promo-Lex.

„O problemă care apare în legătură cu incidentul din 1 ianuarie 2012 este că locul amplasării posturilor de pacificare urmează a fi revizuit astfel încât acestea să fie amplasate în zonele unde este necesară prezenţa lor. Or, amplasarea postului de pacificare la intrare în mun. Chişinău nu este reuşită, locul postului fiind în imediată apropiere a obiectivelor militare a regiunii” a subliniat avocatul Alexandru Postica.

Magistraţii au constatat violarea articolului 2 al Convenţiei Europene - dreptul la viaţă, în esenţă şi sub aspect procedural. Curtea a considerat că nu a existat o necesitate acută pentru a permite soldatului rus aplicarea forţei letale.

Totodată Curtea a constatat că ancheta desfăşurată de către autorităţile ruse pe marginea decesului lui Vadim Pisari nu a fost adecvată.

 Autorităţile Federaţiei Ruse în repetate rânduri au refuzat recunoaşterea calităţii de parte vătămată a părinţilor defunctului, ceea ce în opinia Curţii este suficient să constate că violarea articolului menţionat.

Amintim că, la 1 ianuarie 2012, Vadim Pisari, aflându-se la volanul unui autoturism, traversa zona unui post de pacificatori, instalat între localităţile Vadul lui Vodă şi Pârâta. Soldatul rus a împuşcat în spatele autoturismului, rănindu-l mortal pe Vadim Pisari, care a decedat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău în aceeaşi zi.

Autorităţile Republicii Moldova au iniţiat o anchetă penală în acest caz, cu toate acestea soldatul rus nu a fost reţinut, fiind ulterior transferat de către autorităţile Federaţiei Ruse într-o unitate militară din regiunea Breansk, Federaţia Rusă.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a recunoscut statutul de victimă al reclamanţilor în cadrul procedurilor penale desfăşurate de aceasta. Ulterior, aceeaşi instituţie a informat reclamanţii că a fost emis un mandat de căutare internaţională pentru soldatul rus care l-ar fi omorât pe Vadim Pisari.

În decembrie 2012, PG a informat reclamanţii despre refuzul autorităţilor ruse de a coopera în cadrul investigaţiilor şi faptul că soldatul rus a fost achitat de orice vină deoarece în acţiunile sale nu au existat elementele unei infracţiuni. În martie 2013, procurorii au informat reclamanţii cu privire la necesitatea suspendării procedurilor penale deoarece nu au acces la suspectul care s-a eschivat de la răspundere. În prezent, dosarul penal este suspendat deoarece sunt necesare desfăşurarea acţiunilor procesuale în Federaţia Rusă.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunţat că autorităţile ruse vor efectua o anchetă paralelă pentru a elucida circumstanţele cauzei şi că rezultatele acestora vor fi anunţate înainte de sfârşitul lunii ianuarie 2012.

La finele anului 2012 reclamanţii au fost informaţi despre faptul că dosarul penal pornit pe marginea decesului lui Vadim Pisari a fost încetat.