„Vom veni cu sancţiuni pentru managerii de spitale care nu au fost responsabili să asigure aprovizionarea pentru unele stocuri. Vreau să spun însă că atitudinea lor s-a schimbat radical urmare a intervenţiei prompte”, a spus Buga.

Chiar şi aşa, ministrul Sănătăţii recunoaşte că unele spitale raionale încă dispun de cantităţi insuficiente de medicamente.

„Sunt semnale de la unele instituţii raionale şi municipale care se referă la livrări limitate pe anumite poziţii de medicamente. Intervenim în  fiecare caz depistat”, a dat asigurări Mircea Buga.

Totodată, ministrul Sănătăţii a menţionat că un furnizor de medicamente a cerut majorarea preţurilor.

„Nu o să-i dau numele. Este inadmisibil din moment ce există contractul încheiat, dar trebuie să fim gata în caz de neonorarea obligaţiilor să intervenim prompt”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Anterior, mai mulţi furnizori au sistat livrarea medicamentelor către spitalele din ţară şi au cerut majorarea preţurilor cu peste 20 la sută. Asta deoarece majoritatea medicamentelor provin din import, iar livrarea la preţul contractual, stabilit anterior, i-ar duce la faliment, din cauza deprecierii leului.

În consecinţă, instituţiile medicale au rămas fără preparate, iar pacienţii erau obligaţi să-şi cumpere medicamente chiar dacă au asigurare medicală.