Până acum şase ani, ziua de 14 februarie era una de mare bucurie în familia Vieru. După trecerea în eternitate a poetului însă, bustul său de pe Aleea Clasicilor a devenit locul unde se reunesc rudele şi toţi cei care l-au cunoscut şi i-au îndrăgit creaţia.

Îi duc dorul poetului naţional şi cei care, pur şi simplu, i-au admirat creaţia. Pe lângă prieteni, oameni de creaţie şi simpli cititori, şi politicienii au venit să-i aducă omagiu lui Grigore Vieru. Rând pe rând, demnitarii au depus flori la bustul marelui poet.

Evenimentul nu s-a lăsat fără dispute politice. Liderul PD, Marian Lupu, a intrat în polemici cu un grup de oameni, care i-au reproşat că s-a aliat, în mod tacit, cu comuniştii. Motiv de controversă a servit şi naţionalitatea.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, fostul judeţ Hotin. A debutat în anul 1957 cu placheta de versuri pentru copii, Alarma. La sfârşitul anilor '80, poetul a făcut parte din Mişcarea de Eliberare Naţională, iar poeziile sale au avut un mare rol în deşteptarea conştiinţei naţionale.

Poetul Grigore Vieru a decedat la 18 ianuarie 2009 în urma unui stop cardiac, după ce a fost implicat într-un grav accident rutier.