Pe drumul nostru în căutarea celor care nu şi-au pierdut speranţa şi mai cred în magia sărbătorilor, am ajuns în satul Capaclia din Cantemir, odată cu prima ninsoare din acest an. Într-o mahala de pe marginea unei râpe îi aşteptam pe fraţii Ichim. Se întorceau de la şcoală ţinându-se de mână ca să nu alunece în noroi. E singurul lor drum înapoi spre casă.

În pragul locuinţei dărăpănate în care nu te-ai aştepta să vezi vreodată chipurile unor copii atât de dulci, tata îi aştepta. Deşi abia trecut de 35 de ani, privirea profundă a lui Mihai Ichim trădează greutăţile prin care trebuie să treacă în fiecare zi pentru a le oferi sufletelor lui o viaţă cel puţin decentă.

De mai bine de opt ani, familia Ichim închiriază două camere în această casă veche. Imaginile vorbesc de la sine, iar despre comodităţi nici nu poate fi vorba. Un tată şi şase copii se înghesuie într-un spaţiu năruit şi îşi duc existenţa la limită.

Uşor emoţionat şi încântat că are musafiri, Mihai ne-a invitat în casă, unde ne-a făcut şi un mic tur al locuinţei lor.

Ion este cel mai mare dintre fraţi şi ajutorul de nădejde al tatălui. La 14 ani a învăţat prea multe responsabilităţi pentru un copil care ar trebui să-şi ocupe timpul cu temele şi joaca. După ce vine de la şcoală, are grijă de animale, face curat şi chiar coace pâine.

Dumitru şi Mihai sunt gemeni, elevi în clasa întâi. De când sunt şcolari, temele au devenit marea lor obligaţie. Îi ajută Lilian, care este cu un an mai mare. Alături l-am zărit pe Petru. Are cinci ani şi o mare pasiune - desenul. Nicoleta-Natalia, micuţa gospodină care la patru anişori ştie ce are de făcut o „femeie” prin casă.

Singurul venit al familiei este alocaţia copiilor şi un ajutor social mizerabil. Tot ajutorul se ridică în total la 2.300 de lei pe lună. Banii se împart la şapte, mai exact, câte 10 lei pe zi pentru fiecare. Mihai priveşte la ziua de mâine cu gândul doar la cei mici. Vrea să-i crească sănătoşi şi să-i ţină în şcoală. Poate dacă vor învăţa bine, nu va trebui să simtă chinurile vieţii şi ce-nseamnă să creşti şase suflete fără niciun ajutor.

Împreună, mână de la mână, vrem ca anul acesta să oferim familiei Ichim căldura sărbătorilor. Cu ajutorul dumneavoastră, aşa cum am mai făcut-o, o putem face încă o dată! Anul acesta, demonstrăm, alături de tine, cel care ne priveşti, că „Moş Crăciun există, Moş Crăciun eşti tu!”

Toţi cei care doresc să-l ajute pe tatăl-erou să-şi crească cei şase copii, o pot face sunând la numărul de telefon (0273) 71393.