Părţile în proces au solicitări diferite către instanţa de Apel de la Bălţi. Atât procurorii, cât şi avocatul familiei Paciu au atacat decizia primei instanţe şi au cerut pedeapsa maximă stabilită prin lege pentru Creţu, adică trei ani de închisoare cu executare. Totodată, cele două părţi au solicitat să fie recunoscuţi vinovaţi şi pedepsiţi cu închisoare şi reprezentanţii Agenţiei "Moldsilva" şi ai rezervaţiei "Pădurea Domnească", cei trei funcţionari achitaţi de prima instanţă. La rândul său, Gheorghe Creţu, care pledează nevinovat, cere să fie achitat.

În cadrul şedinţei, procurorii au solicitat timp suplimentar pentru a prezenta o listă cu probe relevante pentru dosar. În consecinţă, instanţa a decis să întrerupă şedinţă. Am încercat să aflăm mai multe de la procuror, însă acesta a refuzat să ofere detalii.

Pe lângă faptul că cere o pedeapsă mai dură pentru Creţu, familia omului de afaceri ucis în cadrul vânătorii ilegale din Pădurea Domnească cere despăgubiri de peste trei milioane de lei.

De cealaltă parte, fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, pledează nevinovat şi consideră ilegală decizia de condamnare emisă de Judecătoria Făleşti pe numele său.

Prezenţi la proces au fost şi ex-directorul Moldsilva, Ion Lupu şi fostul director al Rezervaţiei Pădurea Domnească Denis Eremciuc, achitaţi de prima instanţă. Ambii au refuzat să ofere comentarii.

Amintim că pe 23 decembrie 2012, la vânat mistreţi în Pădurea Domnească au mers peste 30 de oameni de afaceri, judecători şi procurori. Printre aceştia - fostul procuror general Valeriu Zubco şi actualul preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca. Totodată, la vânătoarea fatală au participat consilieri locali din partea PL, dar şi mai mulţi oameni de afaceri care au administrat companii controlate de prim-vicepreşedintele suspendat al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Printre aceştia se numără Ghenadie Sajin, fostul administrator al firmei "Finpar Invest", promovat în primăvara acestui an la funcţia de Şef al Inspecţiei de Stat în Construcţii. Partida de vânătoare s-a sfârşit tragic pentru omul de afaceri Sorin Paciu, împuşcat din imprudenţă. O comisie parlamentară a constatat că omorul a fost tăinuit, iar vânătoarea a fost ilegală.

La începutul lunii februarie a acestui an magistraţii de la Judecătoria raionului Făleşti l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru omor din imprudenţă şi vânat ilegal pe fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu. Acesta, însă, declară că nu el este cel care a tras în direcţia lui Sorin Paciu. În pledoaria finală, avocatul lui Gheorghe Creţu a declarat că de fapt Sajin ar fi vinovat de tragedia produsă pe 23 decembrie 2012. Emanuil Ploşniţă a afirmat că Paciu, contrar regulilor la vânătoare, şi-ar fi schimbat locul aflării, iar Sajin, care ar fi cunoscut acest lucru, nu i-ar fi anunţat pe ceilalţi participanţi.

Totodată, Judecătoria Făleşti i-a achitat pe ex-directorul Moldsilva, Ion Lupu şi cei doi angajaţi ai rezervaţiei naturale Pădurea Domnească Valeriu Svistun şi Denis Eremciuc pe toate cele cinci capete de acuzare - declaraţii false, determinare la depunerea declaraţiilor mincinoase, fals în acte publice, abuz în serviciu şi vânat ilegal. În pledoaria sa finală, avocatul lui Ion Lupu a subliniat că pe banca acuzaţilor ar fi trebuit să ajungă toţi cei peste 30 de participanţi la vânătoarea din Pădurea Domnească şi nu doar patru.