Operatorii vor efectua trecerea de la planul vechi de frecvenţe, utilizate în banda 900 MHz în baza licenţelor expirate recent, la noul plan de frecvenţe utilizate în aceeaşi bandă în baza licenţelor eliberate de către ANRCETI în august anul curent. Această lucrare va fi efectuată în premieră în Republica Moldova, ea urmând să fie realizată simultan de către ambii furnizori pentru a evita interferenţele reciproce.

Prin această măsură va fi încheiat procesul de replanificare şi realocare a frecvenţelor radio din banda 900 MHz pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile celulare terestre.

Cedarea reciprocă şi simultană a canalelor GSM din banda 900 MHz şi implementarea concomitentă a noilor planuri de frecvenţe nu vor afecta funcţionarea reţelelor de comunicaţii mobile 3G şi 4G, care utilizează resurse ale spectrului radio din benzile de frecvenţe 2100 MHz şi 2600 MHz.

Utilizarea de către furnizorii respectivi în reţelele lor GSM a canalelor din banda 1800 MHz, precum şi utilizarea reţelelor 3G pentru servicii voce, vor reduce riscurile apariţiei unor deficienţe tehnice pentru utilizatori în zonele unde reţelele în benzi de frecvenţe diferite se suprapun.

În acest an, ANRCETI a eliberat companiilor Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom opt licenţe pentru dreptul de utilizare a frecvenţelor radio din benzile 800, 900 şi 1800 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile pe un termen de 15 ani. Condiţiile de licenţă prevăd implementarea, în premieră pentru Republica Moldova, a neutralităţii tehnologice în reţelele de comunicaţii mobile, ceea ce înseamnă că furnizorul va putea alege şi aplica tehnologia/tehnologiile dorite în benzile 800, 900 şi 1800 MHz fără vreo decizie permisivă a autorităţilor.

Neutralitatea tehnologică permite coexistenţa sistemelor GSM şi HSPA (3G) şi LTE (4G) în benzile 900MHz şi 1800 MHz, fapt ce va oferi furnizorilor posibilitatea de a programa migraţia tehnologică conform planurilor de afaceri şi a cererii de pe piaţă, precum şi de a asigura o dezvoltare durabilă a reţelelor şi serviciilor inovative în bandă largă.