„O femeie care ştie doar drumul la magazin şi înapoi ajunge să fie închisă pentru nu ştiu ce fel de scheme băneşti. De fapt, motivul este mult mai transparent. Ea a făcut mai multe adresări către ambasade după ajutor pentru soţul şi fiul ei. Acum, drept răspuns a fost arestată. Asta este ţara în care trăim şi îmi pare că mergem spre mai rău şi mai rău”, a spus Savatie Baştovoi.

Aceeaşi opinie o are şi fostul vicepremier Valentin Dolganiuc.

„Persoane neplătitoare de impozite sunt foarte, foarte multe în Republica Moldova. Şi persoane fizice şi juridice. Nu i s-a întâmplat nimănui acest lucru. Este limpede că se face presiuni asupra dumneaei, pentru că a avut mai multe adresări către ambasadele străine din Republica Moldova, către instituţiile internaţionale ca să intervină pentru ca Andrei Baştovoi, soţul ei, să beneficieze de un act juridic echitabil. Vor s-o intimideze, să-i închidă gura. În spatele acestei justiţii stau oligarhii care au comandat acest dosar al lui Baştovoi”, a spus şi Dolganiuc.

Analistul politic susţine că în spatele acestei decizii stau oligarhii care au comandat acest dosar împotriva lui Baştovoi.

La rândul său, Savatie Baştovoi a amintit că arestarea Svetlanei Baştovoi, inclusiv a soţului şi fiului acesteia, este o comandă mai veche.

„Scenariul este simplu, omul este reţinut întâi pentru 72 de ore, după care se prelungeşte arestul şi începe ancheta. Când presa le cere explicaţii vin cu declaraţii de genul că nu pot vorbi în interesul anchetei. Şi urmează un şir de alte aresturi. Mulţi dintre cei purtaţi prin penitenciare şi anchete, se sting din viaţă fie de frig, fie de foame sau pentru că nu le-a rezistat inima”, a adăugat Savatie Baştovoi.

Având în vedere experienţa sa de ieromonah, Savatie Baştovoi a menţionat că Republica Moldova se numără printre ţările cu cele mai multe arestări ilegale din lume. „Eu am o experienţă de 14 ani de mers prin penitenciare şi cunosc multe destine. Pot spune că cel puţin 80 la sută dintre deţinuţii noştri sunt condamnaţi pe nedrept sau au pedepse mai mari decât cele pe care le merită”, a precizat Savatie Baştovoi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.