„Mă uit la această imagine, cu „monstrul” acesta din sticlă care urmează să apară chiar în inima Chişinăului, să „fure” teren din poate cel mai vizitat parc al capitalei şi mă apucă fiorii. Este pur şi simplu îngrozitor. Nicăieri în lumea civilizată nu s-ar putea întâmpla aşa ceva. Tendinţa marilor oraşe europene este de a elibera centrul oraşului de aceşti coloşi din sticlă şi beton care sluţesc imaginea urbei. De a le împinge cât mai spre suburbii, pentru a lăsa centru oraşului pietonilor, oaspeţilor, copiilor, care să se joace în linişte într-un parc. Păi, acest lucru nu se va mai întâmpla, pentru că un hotel făcut de Plahotniuc înseamnă automat aglomeraţia de jur împrejur cu bolizi de lux, cu parcări păzite, cu bariere şi alte porcării de acest fel care nu au ce căuta în acel loc.

Ar fi o crimă la adresa cetăţenilor Chişinăului, la adresa pretenţiilor noastre de europenizare, să fie ridicat acolo acest hotel. Nimeni nu ar avea un asemenea tupeu decât un Plahotniuc, care de dragul banilor şi înavuţirii este în stare să distrugă totul în calea sa. Sper din suflet ca acea clădire să nu fie ridicată acolo. Sper ca măcar cetăţenii, dacă autorităţile nu au făcut nimic atunci când Plahotniuc a „privatizat” cafeneaua Guguţă, să se trezească şi să nu permită acest abuz”, a declarat bloggerul Alex Cozer, pentru Jurnal.md.

Totodată, analistul politic Valentin Dolganiuc atrage atenţia asupra faptului că cele mai răsunătoare scandaluri, legate de scheme raider, delapidări şi furturi au loc anume în momente în care societatea este concentrată pe alte evenimente.

„Aceste lucruri s-au întâmplat mereu în ajun de anumite evenimente majore, ca şi acum, în ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Scandalurile de la Banca de Economii şi de la Aeroportul Internaţional Chişinău au avut loc în ajunul summitului de la Vilnius. Atacurile raider asupra băncilor şi companiilor de asigurări au fost comise în momentul în care Parlamentul era în vacanţă şi aceste lucruri puteau fi realizate fără a atrage atenţia public. Cazul Pădurea Domnească a avut loc în toiul sărbătorilor de iarnă. Toate aceste lucruri se întâmplă sau când este linişte, sau când privirile oamenilor sunt axate pe altceva, pe evenimente importante. Este o crimă împotriva populaţiei Republicii Moldova şi cel mai grav este că nu există niciun partid care s-ar împotrivi acestor fărădelegi, ca de justiţie nici nu poate fi vorba”, ne-a spus Valentin Dolganiuc.

Comentatorul politic mai susţine că există o disonanţă absolută între declaraţiile guvernanţilor despre valori europene şi faptele lor. „Delapidările şi furtul bunului public şi privat, al terenurilor imobile, prin scheme frauduloase, nu se încadrează în principiile democraţiei europene. Există o discrepanţă mare între vorbe şi fapte. Spun una, dar în spatele paravanului european aceşti oligarhi şi tâlhari de lux continuă să fure statul”, afirmă Valentin Dolganiuc.

La rândul său, activistul Andrei Donică spune că acest sistem criminal îşi trage rădăcinile din perioada guvernării comuniste. „Demult trebuiau arestaţi şi închişi aceşti indivizi. Rătăcirea a pornit de la Voronin, care i-a dat voie să facă ce vrea. A fost furată proprietatea noastră, a chişinăuienilor. Problema are rădăcini adânci şi de vină e şi primarul Chirtoacă, pentru că nu a făcut nimic să împiedice preluarea acestui teren. Totul s-a făcut prin intermediul justiţiei controlate şi noi cu toţii înţelegem şi vedem haosul din ţară. Trebuie arestaţi toţi, ca în România. La noi toţi politicienii de la guvernare tac pentru că se tem de Plahotniuc, care are compromat pe fiecare şi face ce vrea. Este o situaţie ieşită din comun”, a menţionat Andrei Donică.

Menţionăm că Finpar Invest, compania care aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc, planifică să construiască un hotel de 13 etaje şi cinci stele. Clădirea urmează să fie amplasată în locul fostei cafenele Guguţă, preluată de prim-vicepreşedintele PD prin intermediul Curţii Supreme de Justiţie. Cafeneaua a intrat în posesia firmei Finpar Invest în urma unei succesiuni de tranzacţii. Localul are o suprafaţă de o mie două sute de metri pătraţi şi un teren aferent de aproape jumătate de hectar.

Finpar Invest este administrată de către Ghenadie Sajin, unul dintre afaceriştii care a participat împreună cu judecători şi procurori la vânătoarea ilegală din Pădurea Domnească soldată cu moartea lui Sorin Paciu. Presa a scris că Sajin este persoana de încredere a lui Plahotniuc.

Potrivit investigaţiilor din presă, în 2007, 80 la sută din Cafeneaua Guguţă a fost vândut cu 5 milioane de lei unei persoane fizice, fără acordul CMC-ului, care era acţionar majoritar. Ulterior, persoana fizică a vândut întreg imobilul unei firme la preţul de doar 2 milioane jumătate de lei, iar peste o lună, în pofida preţului mic de achiziţie, firma a gajat cafeneaua la suma de 1 milion de euro. Deja peste doi ani „Guguţă” a fost revândut unei alte firme, care în 2009 a fuzionat prin absorbţie cu Finpar Invest. Abia peste un an, Consiliul Municipal Chişinău a încercat să-şi reîntoarcă proprietatea şi a cerut instanţei de judecată declararea nulă a contractelor de vânzare-cumpărare. Deşi procesele au durat trei ani, CMC-ul a rămas păgubaş.