„Republica Moldova are un nivel mare de corupţie, de fapt are unul dintre cele mai ridicate niveluri de corupţie din 100 de ţări. Dacă e să comparăm Republica Moldova cu Suedia, care ocupă locul trei în acest top, atunci ne întrebăm: cum ne putem asigura că banii primiţi de la Uniunea Europeană nu vor ajunge în buzunarele oamenilor corupţi? Cum putem garanta că banii plătitorilor de impozite nu vor fi cheltuiţi într-o manieră complet iresponsabilă?”, a declarat eurodeputatul  Peter Lundgren.

Vehemenţa discursului legislatorului european vine în contextul în care Republica Moldova se poziţionează în coada clasamentelor mondiale privind lupta împotriva corupţiei, iar acest fapt este văzut în afara ţării drept o ameninţare la adresa bunăstării europenilor.

„La noi, asistenţa acordată de UE, practic, se află în afara oricărui control. Este o tentaţie foarte mare a celor care nu sunt prea cinstiţi să-şi bage mânuţele în aceşti bani pentru bogăţiile personale. Cea mai bună variantă pentru Republica Moldova ar fi crearea unui minister al reformelor, care s-ar ocupa nemijlocit de problema reformării vieţii politice, cât şi să asigure utilizarea corectă a banilor care trebuie vor fi alocaţi Republicii Moldova”, a subliniat fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi.

Corupţia şi conflictele de interese pun în pericol atât încrederea, cât şi investiţiile, mai spun experţii. „În momentul în care fac proiecte în RM şi acestea sunt, eventual, utilizate cu scopul de a spăla banii pentru nişte grupări mafiote sau nişte oligarhi, aceasta duce la diminuarea credibilităţii plătitorului de taxe din Uniunea Europeană. Atâta timp cât nu va funcţiona mecanismul statului de drept, cât instituţiile vor fi aservite din punct de vedere politic şi nu numai, atâta timp nu putem vorbi despre un mod curat şi adecvat de utilizare a banilor publici europeni care vin în RM”, a menţionat expertul economic,  Vitalie Rapcea.
 
„Republica Moldova trebuie să capete o încredere în faţa tuturor statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la procesul eficient de reformare şi de combatere a corupţiei. Să demonstreze că luptă cu corupţia. Şi când vorbim că luptăm cu corupţia nu ne referim doar la un medic sau la un pedagog, sau chiar şi la acelaşi poliţist prins cu o mită de 500 de lei. Este vorba de cazuri mult mai grave de corupţie care se întâmplă la noi în mod sistemic, cele care trebuie aduse în faţa justiţiei”, a menţionat în context şefa Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă, Olesea Stamate.
 
Potrivit unui raport al ONG-ului nord-american „The World Justice Project” Republica Moldova ocupă locul 88 din 99 de ţări la capitolul lupta împotriva corupţiei. Doar anul trecut Uniunea Europeană a alocat 60 de milioane de euro pentru reformarea justiţiei din ţara noastră. Cea de-a doua tranşă din această sumă a fost micşorată de la 15 milioane de euro la 13,2 milioane pentru că autorităţile nu au reuşit să înainteze în lupta împotriva corupţiei şi nu au reformat Procuratura.