„În momentul de faţă, în Republica Moldova, un partid care nu depăşeşte 14% nici în cele mai favorabile sondaje conduce de facto toată ţară - de la reşedinţie, Guvern, Parlament, până la structurile locale, şi, mai ales, Justiţia. Este vorba de Partidul Democrat (PD) al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Deoarece este conştient de probabilitatea mare de a obţine chiar şi sub 5% la alegeri, Plahotniuc „a inventat” un nou sistem electoral care se mulează perfect pe avantajele Partidului Democrat: puterea de a constrânge oamenii cum să voteze la nivel local, eliminarea candidaţilor independenţi, reducerea şanselor partidelor noi fără acoperire naţională (PAS şi PPDA), puterea de a trasa graniţele fiecărei circumscripţii. Ideea a fost lansată de nimeni altul decât preşedintele pro-rus Igor Dodon, despre care se discută de multă vreme cum că este un simplu pion al “pro-europeanului” Plahotniuc. Simpla schimbare a sistem electoral într-unul mixt, cu circumscripţii trasate la discreţia Guvernului lui Plahotniuc, poate duce Partidul Democrat chiar pe primul loc”,a adăugat deputatul de la Bucureşti.

În context, Matei Adrian Dobrovie spune: „Încă ceva ca să vedeţi cât de pro-european este Plahotniuc. În Transnistria vor fi două circumscripţii uninominale în nord şi în sud, în condiţiile în care rata de participare la vot este foarte mică. Asta înseamnă că cei cei parlamentari de Transnistria vor fi aleşi de foarte puţini cetăţeni, nu mai vorbim de faptul ca Republica Moldova nu controlează listele şi procesul electoral din stânga Nistrului. În acelaşi timp, pentru Diaspora s-au alocat numai trei circumscripţii. În condiţiile în care numărul estimat de moldoveni din afara ţării se apropie de 1 milion, Diaspora ar trebui să aibă în jur de 20 de circumscripţii”.

Referindu-se în continuare la acelaşi subiect, parlamentarul român a declarat că Comisia de la Veneţia a identificat foarte clar în noul aviz publicat recent vulnerabilităţile sistemului uninominal mixt. „Fără a pomeni vreodată numele lui Plahotniuc, este clar pentru oricine citeşte raportul Comisiei de la Veneţia cine ar fi singurul beneficiar al acestei schimbări”, a mai spus Matei Adrian Dobrovie.

„Finul lui Plahotniuc, care e şi speakerul Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, le cere membrilor Comisiei de la Veneţia să nu fie îngrijoraţi degeaba căci totul va fi bine. Deznodământul oricum este bătut în cuie, legea a fost adoptată chiar şi fără un consens larg, iar Comisia Electorală Centrală de la Chişinău deja s-a exprimat ironic că nu mai sunt posibile modificări în plin an electoral, conform recomandărilor aceleiaşi Comisii de la Veneţia”, a adăugat deputatul de la Bucureşti.

Totodată, Matei Adrian Dobrovie a menţiona că este convins că partenerii europeni vor reanaliza poziţionarea UE faţă de Republica Moldova în acest nou context, lucru ce nu poate fi decât în dezavantajul tuturor cetăţenilor.

Precizăm că Comisia de la Veneţia şi Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) a anunţat că regretă faptul că autorităţile de la Chişinău le-au ignorat recomandările şi au aprobat implementarea sistemului electoral mixt. Instituţiile internaţionale au emis pe 19 martie un nou aviz cu privire la legislaţia electorală din ţara noastră.