„Mă gândesc în primul rând la cele două partide pro-europene, care bat la uşa Partidului Popular European, la Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu, şi la Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, al cărui lider este Andrei Năstase. Sper ca cele două forţe politice să formeze o alianţă şi să coopereze şi cu segmentele active ale societăţii civile din Moldova pentru ca să ofere o alternativă credibilă în alegerile care ar trebui să aibă loc în această toamnă. Miza este foarte mare, e vorba de reconstruirea vectorului politic european în societatea moldovenească”, susţine Armand Goşu.

„Sunt convins că va fi foarte greu de construit alternativa pro-europeană pentru că singura şansă a lui Plahotniuc de a fi acceptat ca interlocutor pentru partenerii externi ai Moldovei este ca el să sugrume noile partide politice, precum PAS şi PPDA, ca să ţină împărţită scena politică „geostrategic”, el, chipurile lider pro-europen, de o parte, Dodon, lider pro-rus, de cealaltă parte. Pentru asta, Plahotniuc a schimbat sistemul de vot, iar controlul pe care-l exercită asupra instituţiilor statului poate lăsa loc la tentative de falsificare a alegerilor, lucru care ar trebui să ne îngrijoreze serios”, a declarat Goşu.

Astfel, analistul român susţine că e vital important ca noile forţe politice pro-europene să intre în viitorul Parlament.

„Şansa Moldovei ar fi ca alianţa pro-europeană să ia destul de multe voturi, pentru a negocia participarea la o coaliţie, punând condiţia evacuării lui Plahotniuc de pe scena politică de la Chişinău. Iar în cazul în care democraţii lui Plahotniuc formează o coaliţie cu socialiştii lui Dodon, alianţa pro-europeană ar putea creşte în opoziţie şi, ce-i mai important, va infirma povestea geopolitică pe care Plahotniuc o vinde atât de bine în diverse capitale occidentale”, a spus Goşu.

„Maşinăria administrativă infernală a guvernului, lipsa resurselor, cu media agresive, subordonate socialiştilor lui Dodon şi democraţilor lui Plahotniuc oferă un cadru ostil forţelor opoziţiei pro-europene în campania electorală din toamnă”, a conchis analistul român.