„Aflăm din discuţia judecătorului Tănase cu condamnatul Platon faptul că judecătorul a ştiut despre furt şi a tăcut. Faptul că Tănase recunoaşte că e cineva care controlează totul. Faptul că Tănase e şef la CC şi discută cu un afacerist despre cum e furată ţara pe care o numeşte ţară bananieră. Faptul că e în conflict de interese şi azi ca ministru al Justiţiei cu prietenul său Platon, cu dosar pe rol. Faptul că-l ridiculizează pe Tapiola. Faptul că dacă ar fi fost prim- ministru al României i-ar fi trimis pe europeni dracului, şi po... de ţară. Faptul că se interesează de soarta lui Shor”, scrie Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

„Pentru mine această discuţie completează probatoriul unui rechizitoriu pe marginea atacurilor raider şi a spălătoriei ruseşti, de pe urma căreia au beneficiat toţi prietenii penali ai lui Tănase, Republica Moldova ratând între 540 şi 900 milioane de dolari, care ar fi însemnat suplimentare la buget şi mărire de salarii, pensii, burse. Rolul fundamental al lui Tănase e la îndemâna procurorilor”, mai spune Andrei Năstase.

În context, Andrei Năstase afirmă că acum trebuie să fie iniţiată o anchetă penală, care să fie urmată de demiterea lui Tănase din funcţia de ministru al Justiţiei.

„E timpul. E timpul unei anchete penale şi a unei demiteri. Pentru că demisie de onoare nu va fi. Pentru că onoarea e cărarea pe care Tănase nu a trecut şi nu va trece vreodată”, a punctat liderul DA.

Precizăm că anterior, liderul Platformei DA a scos la iveală că fostul preşedintele al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a elaborat pe timpul când era deputat un proiect de lege prin care a fost plafonată taxa de stat chiar în ajunul spălării miliardelor prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova.  Este vorba despre proiectul de lege cu privire la modificarea taxei de stat, votat în 2010. Prin acest document, a fost plafonată taxa de stat în litigiile patrimoniale, iar ca urmare, bugetul de stat a ratat 540 de milioane de dolari.

Liderul Platformei DA a publicat pe contul său de Facebook textul proiectului de lege, precum şi stenogramele şedinţelor Parlamentului din 20 mai 2010. Cel care a insistat ca proiectul lui Tănase să fie votat cât mai urgent în lectura a doua este actualul preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, iar preşedintele de atunci al Parlamentului, Mihai Ghimpu, a fost responsabil de această urgentare, a accentuat Andrei Năstase.

Amintim că Jurnal TV a intrat în posesia unei discuţii telefonice, pe care a avut-o ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, cu unul dintre condamnaţii în dosarul fraudei de la Banca de Economii, Veaceslav Platon. În înregistrarea audio cei doi îşi spun, pe un ton cordial, simplu, - Saşa şi Slava. Din conţinutul discuţiei rezultă că aceasta avea loc pe când Tănase era şef la Curtea Constituţionala, înainte de arestarea şi condamnarea lui Platon. Platon pare să-i ceară o favoare, deşi nu e clar ce anume, iar Tănase îi spune că a-i împlini doleanţa ar însemna curată sinucidere.

Tot în cadrul acestei discuţii, Alexandru Tănase compară Republica Moldova cu o ţară bananieră, iar sistemul bancar - cu cosmosul. În discuţii, Tănase îl porecleşte pe Pirkka Tapiola şi îi disculpă pe Dorin Drăguţanu, Vladimir Plahotniuc şi Ilan Shor.