Iniţiativa, care a venit din partea fracţiunii parlamentare PLDM, a fost susţinută doar de 41 de parlamentari.

„Motivaţia este simplă. Este raportul Consiliului Afacerilor Externe al Uniunii Europene care evidenţiază problemele grave cu privire la mersul activităţilor din Republica Moldova. Este un raport critic. Considerăm că este importat ca acest raport să fie dezbătut în Parlament şi asta ar însemna un model european”, a declarat deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.

După ce a fost făcută propunerea în plenul Parlamentului, fracţiunile parlamentare PL, PSRM şi PCRM au declarat că o susţin şi vor vota pentru această iniţiativă.  

„Nu suntem împotriva audierilor. Guvernarea ne pune macaroane serioase. PL va veni şi cu un proiect pentru ca să controlă Guvernul. Să fie creată şi o comisie parlamentară”, a declarat preşedintele fracţiunii PL, Mihai Ghimpu.

„Toate acele planuri din Acordul cu UE se limitează la procente. Nu ştiu cum guvernarea calculează aceste procente, dar în realitate este altceva. Ceea ce este propus de structurile europene nu se realizează. Susţinem controlul parlamentar şi audierea ministrului”, a spus Vladimir Voronin, liderul PCRM.

Chiar dacă deputatul PD Dumitru Diacov a declarat că nu este împotriva acestei propuneri, majoritatea parlamentară nu s-a grăbit să susţină propunerea. Mai mult, acest a recunoscut că în ţară există multe probleme de rezolvat.

„Moţiunea de săptămâna trecută a demonstrat că guvernarea are mult de spus. Nu suntem împotriva acestor audieri. Sunt multe probleme de rezolvat”, a spus Diacov.

Precizăm că Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene şi-a exprimat regretul pentru faptul că autorităţile de la Chişinău au ignorat o parte dintre recomandările avizului Comisiei de la Veneţia privind implementarea sistemului electoral mixt. Şefii diplomaţiilor din UE au precizat că avizul comun emis de Comisia de la Veneţia şi OSCE face referire la lipsa de consens asupra reformei electorale promovate de PD şi PSRM şi la „riscul că majoritatea candidaţilor să fie influenţaţi de oameni de afaceri sau de alţi actori care îşi urmează propriile interese”.

Totodată, Consiliul a menţionat, de asemenea, că libertatea şi pluralismul mass-media sunt condiţii prealabile pentru o societate democratică şi îndeamnă Republica Moldova să adopte reformele care abordează concentrarea proprietăţii mass-media şi garantează libertatea şi pluralismul mass-mediei.