Cum justifică PD prezenţa alături de Filip a controversatului om de afaceri, apropiat lui Plahotniuc, în cadrul vizitei din Emiratele Arabe Unite

Cum justifică PD prezenţa alături de Filip a controversatului om de afaceri, apropiat lui Plahotniuc, în cadrul vizitei din Emiratele Arabe Unite
Sursa: jurnal.md Foto: gov.md 06.02.2018 13:49
Prezenţa milionarului Vaja Jhashi, un afacerist apropiat lui Plahotniuc, alături de premierul Pavel Filip în timpul recentei vizite oficiale în Emiratele Arabe Unite a fost inspirată din... practica internaţională. Cel puţin aşa spune purtătorul de cuvânt al PD Vitalie Gămurari care nu vede o problemă în faptul că Filip a fost însoţit de controversatul om de afaceri, care controlează grupul de companii Trans-Oil.

„Întrebarea ţine de persoana respectivă sau puteţi să vă adresaţi guvernului. În practica internaţională, reprezentaţii de afaceri pot face parte din delegaţiile guvernamentale. Nu mă refer la statele occidentale, vorbesc şi de fostele state sovietice. În anii 90 dacă e să luaţi exemple... state care au o orientare occidentală, cum este Belarus sau cum era Ucraina”, a declarat Vitalie Gămurari.

„Există o necesitate de conlucrare dintre public şi privat. Nu mă refer la cazul concret. Pratica există şi eu cunosc o asemenea practică. Vorbim de state care au o economie liberală, o democraţie destul de puternică”, a mai spus Gămurari. 

Trans-Oil este cea mai mare companie de pe piaţa cerealelor şi oleaginoaselor din Republica Moldova. Cetăţean american, georgian, rus şi moldovean, născut în Rusia, milionarul Vaja Jhashi este considerat un apropiat al şefului PD, Vladimir Plahotniuc.

În imaginile publicate de Guvern după vizita delegaţiei moldoveneşti în Emirate, afaceristul apare în cadrul întrunirilor oficiale, deseori în imediata apropiere a lui Pavel Filip. Guvernul nu spune nimic despre rostul aflării lui Vaja Jhashi în componenţa delegaţiei oficiale, dar se ştie că grupul Trans-Oil, pe care îl deţine acesta, are unele conexiuni mai puţin transparente cu Emiratele Arabe Unite.

 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI