„Degeaba a pledat premierul român pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, din moment ce a evitat să se pronunţe asupra necesităţii reformării justiţiei de către autorităţile de la Chişinău. Întrebată de jurnalişti despre viitorul DNA, după ce ministrul justiţiei a declanşat procedura de revocare a procurorului-şef, Laura Codruţa Kovesi, premierul Dăncilă a evitat să transmită un mesaj cetăţenilor Republicii Moldova, care apreciază activitatea DNA din România”, a declarat Dobrovie.

„Mai mult, Consiliul UE emitea ieri un avertisment dur la adresa autorităţilor de la Chişinău, subliniind că sistemul electoral, libertatea presei şi lupta cu corupţia încă necesită reforme urgente. Era criticat faptul că schimbarea sistemului electoral a fost făcută, cu ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, alterarea competiţiei electorale, lipsa de rezultate concrete în combaterea corupţiei, în special la nivel înalt. În contextul în care vinovaţii pentru jaful din bănci nu au fost identificaţi şi pedepsiţi nici până acum, se pune întrebarea despre ce progrese vorbesc domnul Filip şi doamna Dăncilă? Desigur, o justiţie independentă şi funcţională nu este o prioritate pentru niciunul dintre ei, ba dimpotrivă”, a spus deputatul român.

În ciuda semnalelor de alarmă trase de partenerii europeni, care au sistat finanţările pentru RM pe fondul lipsei reformelor în materie de justiţie şi anticorupţie şi a schimbării netransparente a sistemului electoral, autorităţile de la Bucureşti, continuă pe aceeaşi linie a banilor alocaţi fără condiţionalităţi, susţine Dobrovie.

„Premierul Filip a insistat pe faptul ca România să aloce în continuare asistenţă financiară pentru R.Moldova, a mulţumit pentru sprijinul primit în privinţa renovării/reabilitării şcolilor şi grădiniţelor, pentru microbuzele şcolare. Foarte frumos, problema este că în rest aceste investiţii ale statului român nu sunt mediatizate de oficialii moldoveni şi nici Bucureştiul nu face suficiente eforturi pentru a le comunica. Rezultatul – Dodon a câştigat cu scoruri covârşitoare în acele localităţi”, susţine Dobrovie.

„În plan energetic, este bine că mai câştigă şi o companie de stat din România o privatizare, pentru că se întâmplă rar. Cu o floare nu se face însă primăvară. Despre operaţionalizarea interconectorului Ungheni-Chişinău se discută de foarte mult timp, iar deocamdată nici segmental Iaşi-Ungheni nu funcţionează la capacitate suficientă pentru a conta în ecuaţia securităţii energetice”, a spus deputatul român.

Totodată, Dobrovie susţine că România trebuie să-şi întărească prezenţa mediatică peste Prut pentru a contracara propaganda rusească şi cea oligarhică locală.

„Pe de altă parte, despre spaţiul informaţional comun n-am auzit nimic nici de la doamna Dăncilă, nici de la domnii Filip şi Candu. România trebuie să-şi întărească prezenţa mediatică peste Prut, pentru a contracara propaganda rusească şi cea oligarhică locală. Formarea unui spaţiu informaţional comun nu reprezintă, din păcate, o prioritate pentru guvernul Dragnea, într-un an electoral crucial în care rezultatul alegerilor parlamentare poate îndepărta şi mai mult Republica Moldova de UE şi de România”, a spus deputatul român.

„România ar trebui să investească în organisme de presă în limba română, credibile şi independente, în Republica Moldova. Proiectul Consiliul Consultativ Mass-Media România - Republica Moldova, o iniţiativă a Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, trebuia continuat, nu abandonat, pentru a realiza un cadru instituţional pentru spaţiul informaţional comun. Ce face Bucureştiul în schimb este să taie şi punţile existente – închide singurul talk-show politic nepartizan realizat de televiziunea publică pentru românii din R. Moldova, Orizont European, în anul Centenar şi electoral decisiv pentru orientarea Republicii Moldova. În rest, business as usual. Statul român finanţează publicaţii online care fac propagandă pro-oligarhică şi împotriva partidelor extraparlamentare autentic pro-europene şi anti-oligarhice. Pe banii noştri”, a conchis Dobrovie.