VIDEO

Ţuţu şi „aparenţa” etnică din actele de identitate; Deputatul PD, criticat în Parlament după ce a citit cu greu un proiect de lege

Ţuţu şi „aparenţa” etnică din actele de identitate; Deputatul PD, criticat în Parlament după ce a citit cu greu un proiect de lege
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 22.02.2018 12:23
Dezbateri în Parlament pe marginea proiectului de lege care propune mai multe schimbări în actele de identitate, inclusiv eliminarea grupei sangvine. Iniţiativa semnată de mai mulţi deputaţi PD a fost prezentată de la tribuna centrală de către Constantin Ţuţu. Modul în care a citit proiectul, schimonosind mai multe cuvinte, a stârnit criticile opoziţiei. Totodată, Ţuţu nu a ştiut răspunsul la mai multe întrebări, colegii de formaţiune fiind nevoiţi să intervină.

„Ce înseamnă „aparenţă” etnică? Aţi schimonosit o sumedenie de cuvinte”, a menţionat liberal-democrata Maria Ciobanu, după ce legislatorul PD a citit greşit sintagma „apartenenţă etnică”. „Ştiţi foarte bine ce înseamnă. La noi în Republica Moldova... Poate este o greşeală, atunci o să excludem”, a fost răspunsul lui Ţuţu.

Speakerul Andrian Candu a sărit în apărarea colegului său de partid. „În acest Parlament se întrec măsurile şi se depăşesc unele linii, inclusiv de bună educaţie. Ar trebui să-l ajutăm să vorbească limba română”, a spus Candu.

Deputaţii l-au întrebat pe autorul proiectului care a fost motivul pentru care se propune eliminarea grupei sangvine de pe actele de identitate.

„Consideraţi că grupa sangvină trebuie exclusă şi de pe uniformele poliţiştilor, ale militarilor, etc.?”, a întrebat liberalul Roman Boţan. „Experţii care fac parte din forţele armate se vor expune, pentru că ei ştiu ce e mai util”, a răspuns Ţuţu. 

„În ultima vreme cam des se schimbă documentele de identitate. În cazul unui accident, omul care este inconştient nu poate să spună ce grupă sangvină are”, a menţionat comunista Elena Bodnarenco.
 
„În caz de accident vin medicii care au testele care se fac la faţa locului foarte rapid. În toate ambulanţele sunt aceste teste”, a menţionat Constantin Ţuţu. 

Pentru un răspuns complet, în ajutor i-a venit colega de partid Valentina Stratan. „În mod practic niciun medic nu va face transfuzie de sânge până nu va verifica, pentru că pe parcursul vieţii aceşti indicatori se schimbă. Orice medic verifică şi exclude orice greşeală”, a explicat deputata.

Constantin Ţuţu nu a ştiut ce să spună nici atunci când a fost întrebat dacă oficiile consulare vor mai avea dreptul să perfecteze actele de identitate. „La această întrebare va răspune Vremea, pentru că este şi el autor”, a spus Ţuţu.

Chiar şi aşa, la sfârşitul dezbaterilor, Andrian Candu a ţinut să-l laude pe Constantin Ţuţu. „Domnule Ţuţu, mulţumesc şi vă urez succes. Sunteţi din ce în ce mai bun în activitatea parlamentară, chiar dacă doamna Ciobanu vede altceva”, a spus Candu.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI