„Am acordat această distincţie în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea şi aprofundarea colaborării interstatale constructive şi atotcuprinzătoare dintre Republica Turcia şi Republica Moldova în diferite domenii, precum şi pentru contribuţia la implementarea unor proiecte de investiţii în ţara noastră”, a spun Dodon.

Precizăm că edificiul prezidenţial intră în reparaţii, după ce a stat în paragină ani buni, după violenţele din aprilie 2009. Pe pereţii laterali ai acesteia au fost văzuţi muncitori, care instalează schele. Aducerea instituţiei la viaţă va costa peste şapte milioane de euro.

Responsabilă de lucrări va fi compania Sonbay Group din Ankara, care a şi făcut publice datele despre costul lucrărilor.

Renovarea clădirii Preşedinţiei ar fi trebuit să înceapă oficial ieri.

Într-un comunicat al Ambasadei Turciei la Chişinău se menţiona că reparaţia preşedinţiei reprezintă o donaţie oferită de poporul turc, după ce Igor Dodon i-a cerut acest lucru omologului său de la Ankara, în iulie 2017. Deşi reprezentanţii ambasadei susţin că a fost organizată o licitaţie, unde au participat trei companii turceşti, aceştia n-au indicat preţul oferit de câştigători. Pe site-ul companiei Sonbay Group apare această informaţie. Firma va primi un buget de 7 milioane 180 de mii de euro, echivalentul a 149 de milioane de lei.