„Noi am aflat că Plahotniuc deţine oficial zeci de companii offshore în Cipru, Olanda, Noua Zeelandă, cu rulaj de sute de milioane de dolari sau euro. În mod normal, Serviciul Fiscal independent ar fi trebuit de azi dimineaţă să iniţieze un control inopinat al tuturor afacerilor acestui personaj sub aspectul evaziunii fiscale. Este important de verificat toate tranzacţiile întreprinderilor din ţară afiliate lui Plahotniuc, firmele menţionate în investigaţie. Vă amintesc, că mafiotul Al Capone a fost judecat şi condamnat la 11 ani de închisoare anume pentru neachitarea unor sume fabuloase de impozite. Totodată, este absolut clar că nu putem aştepta reforme autentice privind îmbunătăţirea climatului de afaceri şi detenebrizarea economiei de la un individ cu activitatea economică concentrată în zonele offshore”, afirmă Alexandru Slusari.

În acest context, este important să se publice lista beneficiarilor finali ai jafului bancar, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA, pentru a se stabili dacă miliardele extrase din Republica Moldova, prin intermediul companiilor lui Shor, nu au ajuns ulterior pe conturile firmelor offshore controlate de Plahotniuc.

„Unele companii offshore, care aparţin lui Plahotniuc, au fost sau sunt deservite la Banca Letonă ABLV care, conform raportului Kroll, a fost direct implicată în procesul devalizării sistemului bancar din Moldova şi recent autorităţile Statelor Unite au aplicat impotriva acestei instituţiei financiare sancţiunile pentru spălare de bani”, a accentuat Slusari.

De asemenea, trebuie identificată perioada când firmele offshore ale lui Plahotniuc au înregistrat pierderi mari, pentru a vedea dacă nu coincide cu momentul în care şeful PD a format majoritatea parlamentară, cumpărând deputaţii, a menţionat vicepreşedintele Platformei DA.

„În cadrul investigaţiei a fost constatat că la o anumită etapă holdingul companiilor offshore al lui Plahotniuc, cu capital oficial de 70 de milioane de euro, a început să raporteze nişte pierderi uriaşe. Este important să vedem exact când s-a produs acest lucru şi dacă cumva nu a avut loc o sustragere semnificativă de bani numerar în decembrie 2015 - ianuarie 2016, atunci când a fost încropită majoritatea parlamentară a lui Plahotniuc. Ar fi un episod important pentru un dosar penal complex privind uzurparea puterii şi coruperea deputaţilor şi demnitarilor de stat, care cu certitudine va fi pornit de către justiţia independentă după schimbarea acestui regim mafiot”, a mai spus Alexandru Slusari.