După ce, în vara anului trecut, portalul Moldova Curată a scris că şase socialişti din Parlament deţin cetăţenie română, deşi se declară pro-ruşi şi românofobi, unii dintre ei au anunţat că au cerut autorităţilor de la Bucureşti să le retragă cetăţenia. Ar fi făcut acest lucru în anul 2015, imediat ce au venit în Legislativ. ANC a anunţat că Alla Dolinţă, Corneliu Furculiţa, Anatolie Labuneţ, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc şi Adrian Lebedinschi „nu figurează cu astfel de cereri”.

La 1 Decembrie, atunci când deputata liberală Alina Zotea i-a felicitat pe deputaţii socialişti care deţin dublă cetăţenie cu prilejul Zilei Naţionale a României, Vladimir Ţurcan, un alt deputat socialist, a declarat că cei şase colegi de partid au depus dosarele pentru a se dezice de cetăţenia statului român. „După ce au fost aleşi ca deputaţi, ei au depus cererile respective la Serviciul Consular al Ambasadei României. Mai departe, procedura depinde de acest serviciu”, a specificat Vladimir Ţurcan.
 


Jurnaliştii i-au contactat pe câţiva din deputaţii socialişti cu dublă cetăţenie pentru a confirma spusele colegului lor, Vladimir Ţurcan.

Radu Mudreac a spus că a depus cerere, dar că deocamdată nu l-a înştiinţat nimeni dacă i-a fost sau nu retrasă cetăţenia română: „Cererile au fost depuse în anul 2015, iar cineva din colegii mei le-a publicat pe toate, inclusiv cu numărul de înregistrare cu care au fost depuse”.

Acelaşi lucru ni l-a spus şi Anatolie Labuneţ şi anume că cererile au fost depuse atunci când a acces în Legislativ, aşa cum declarase Igor Dodon în campania electorală din anul 2014.

Atunci, fostul lider al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, actualul şef al statului, a declarat de mai multe ori că deputaţii socialişti care deţin şi cetăţenia României vor renunţa la aceasta imediat ce vor accede în Legislativ.

A. Lebedinschi: „Nu vreau să-mi pierd timp pentru provocări”

Întrebat dacă a depus cerere pentru retragerea cetăţeniei, un alt român, deputatul Adrian Lebedinschi, a refuzat să răspundă. „Dacă aveţi întrebări şi propuneri productive cu mare plăcere voi discuta. Nu vreau să-mi pierd timp pentru provocări”, a spus acesta. Au fost contactaţi şi ceilalţi trei deputaţi, însă nu au răspuns la apeluri.


Răspunsul oferit de ANC pentru API

Într-un răspuns oficial oferit Asociaţiei Presei Independente, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România notează că cereri care ar fi fost depuse de cei şase socialişti nu figurează în registrele instituţiei: „Urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată la ANC prin care solicitaţi un răspuns referitor la depunerea dosarelor de renunţare la cetăţenia română de către numiţii: Alla Dolinţă, Corneliu Furculiţă, Adrian Lebedischi, Ghenadi Mitriuc, Radu Mudreac şi Anatolie Labuneţ, vă comunicăm că, urmare a verificării în evidenţele ANC, s-a consatat că sus-numiţii nu figurează cu astfel de cereri”, se spune în răspunsul oferit de ANC, instituţie din subordinea Ministerului Justiţiei din România.

Pentru a renunţa la cetăţenia română, sunt câteva condiţii esenţiale care trebuie îndeplinite. Astfel, Legea cetăţeniei române prevede că cererea de renunţare trebuie să fie însoţită de un dosar cu mai multe acte, care se depun la Secretariatul Comisiei pentru Cetăţenie din cadrul ANC sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din ţara în care solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Legea mai prevede că preşedintele ANC este cel care aprobă sau respinge cererea de renunţare la cetăţenia română, pe baza raportului Comisiei pentru Cetăţenie.