VIDEO

Un grup de europarlamentari, îngrijoraţi de persecuţiile politice din RM; „Condamnăm aprig valul recent de represiuni”

Un grup de europarlamentari, îngrijoraţi de persecuţiile politice din RM; „Condamnăm aprig valul recent de represiuni”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 24.01.2018 19:40
Un grup de eurodeputaţi s-a declarat indignat de persecuţiile politice din ultima perioadă şi chiar a expediat o scrisoare în acest sens procurorului general, Eduard Harunjen. Demersul îi vizează pe avocata Ana Ursachi, judecătoarea Domnica Manole, activiştii Alexei Alexeev şi Alexandru Machedon. Sunt vizate şi alte persoane, care s-au ales cu dosare penale după ce s-au declarat public împotriva guvernării de la Chişinău. În loc să ia act de scrisoarea eurodeputaţilor, Harunjen s-ar fi apucat să verifice veridicitatea semnăturilor acestora. Dezvăluirile au fost făcute de către preşedinta Fundaţiei Open Dialog, Lyudmila Kozlovska, apărător al drepturilor omului. 

În scrisoarea semnată de eurodeputaţi şi expediată pe adresa Ministerului Justiţiei, Procuraturii Generale şi judecătoriilor de sector se arată că:

„Ca şi membri ai Parlamentului European vrem să vă atragem atenţia asupra situaţiei drepturilor omului în Republica Moldova şi represiunile care au loc asupra activiştilor, judecătorilor independenţi şi protestatarilor paşnici. Prin această scrisoare vrem să aducem repetat în atenţie cazurile Anei Ursachi, a lui Alexei Alexeev, Alexandru Machedon, dar şi a altor persoane enumerate mai jos”.

În acelaşi demers, eurodeputaţii condamnă acţiunile organelor de drept din Republica Moldova:

„Ca şi membri ai Parlamentului European, condamnăm aprig valul recent de represiuni asupra doamnei Ana Ursachi şi altor victime, precum şi abuzul nelegitim al justiţiei moldoveneşti în scopuri politice. Notăm că Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, care obligă să respecte condiţiile sale”.

Preşedinta Fundaţiei Open Dialog, Lyudmila Kozlovska, care a făcut publică scrisoarea eurodeputaţilor, spune că procurorul general Eduard Harunjen ar pune la îndoială autenticitatea semnăturilor membrii Parlamentului European.

„Harunjen a hotărât să verifice semnăturile eurodeputaţilor. Nu se cunoaşte cât timp s-a gândit Harunjen până a decis să facă acest pas şi să se facă de ruşine în faţa Parlamentului European. Cert este că o asemenea interpelare a fost expediată Parlamentului European. Se pare că domnul Harunjen nu se poate obişnui cu gândul că în Uniunea Europeană mulţi ştiu despre dosarele fabricate pe numele activiştilor, al judecătorilor şi avocaţilor independenţi din Republica Moldova. Trebuie să vă spun, domnule Harunjen, că, în comparaţie cu procuratura din Moldova, eurodeputaţii ştiu foarte bine unde îşi pun semnătura şi sunt responsabili de ce spun”, se menţionează în scrisoare.

Se arată în postarea Lyudmilei Kozlovska pe o reţea de socializare. Eduard Harunjen nu a răspuns la telefon pentru a comenta situaţia creată. 
 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI