În scrisoarea semnată de eurodeputaţi şi expediată pe adresa Ministerului Justiţiei, Procuraturii Generale şi judecătoriilor de sector se arată că:

„Ca şi membri ai Parlamentului European vrem să vă atragem atenţia asupra situaţiei drepturilor omului în Republica Moldova şi represiunile care au loc asupra activiştilor, judecătorilor independenţi şi protestatarilor paşnici. Prin această scrisoare vrem să aducem repetat în atenţie cazurile Anei Ursachi, a lui Alexei Alexeev, Alexandru Machedon, dar şi a altor persoane enumerate mai jos”.

În acelaşi demers, eurodeputaţii condamnă acţiunile organelor de drept din Republica Moldova:

„Ca şi membri ai Parlamentului European, condamnăm aprig valul recent de represiuni asupra doamnei Ana Ursachi şi altor victime, precum şi abuzul nelegitim al justiţiei moldoveneşti în scopuri politice. Notăm că Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, care obligă să respecte condiţiile sale”.

Preşedinta Fundaţiei Open Dialog, Lyudmila Kozlovska, care a făcut publică scrisoarea eurodeputaţilor, spune că procurorul general Eduard Harunjen ar pune la îndoială autenticitatea semnăturilor membrii Parlamentului European.

„Harunjen a hotărât să verifice semnăturile eurodeputaţilor. Nu se cunoaşte cât timp s-a gândit Harunjen până a decis să facă acest pas şi să se facă de ruşine în faţa Parlamentului European. Cert este că o asemenea interpelare a fost expediată Parlamentului European. Se pare că domnul Harunjen nu se poate obişnui cu gândul că în Uniunea Europeană mulţi ştiu despre dosarele fabricate pe numele activiştilor, al judecătorilor şi avocaţilor independenţi din Republica Moldova. Trebuie să vă spun, domnule Harunjen, că, în comparaţie cu procuratura din Moldova, eurodeputaţii ştiu foarte bine unde îşi pun semnătura şi sunt responsabili de ce spun”, se menţionează în scrisoare.

Se arată în postarea Lyudmilei Kozlovska pe o reţea de socializare. Eduard Harunjen nu a răspuns la telefon pentru a comenta situaţia creată.