​În acelaşi timp, cel pe care l-a ajutat Shor să beneficieze cel mai mult de pe urma jafului secolului a devenit Coordonatorul tuturor treburilor în stat, iar, în această situaţie, „cum să le dea el dezlegare judecătorilor să-l pună la dubă pe hoţ?”, se întreabă deputata.

„Cazul acestui hoţ şmecher este unul care caracterizează perfect statul capturat Republica Moldova. De-a lungul timpului, Shor a reuşit să se vâre sub pielea mai multor şefi de stat, politicieni, judecători, procurori, persoane „absolut oneste” (©Pavel Filip), pe care i-a făcut complici la hoţiile sale. Jocul instanţelor de judecată „De-a Shor” a devenit unul ridicol şi ruşinos. Jumătate de an nu s-a găsit traducător pentru dosarul lui Shor, azi magistraţii, unul după altul, se abţin de la judecarea în a doua instanţă a lui Shor, iar el, între timp, o face pe filantropul, organizează „proteste” plătite, îşi vinde proprietăţile şi nu uită să transmită periodic mesaje de ameninţare aceluia de care depinde soarta sa... Jocul instanţelor judecătoreşti „De-a Shor” va continua, probabil, până la alegerile parlamentare, întrucât Coordonatorul nu poate risca chiar atât de mult...”, afirmă Maria Ciobanu.

Deputata a făcut aceste declaraţii în contextul unei investigaţii Jurnal TV, care a dezvăluit că Ilan Shor şi-a vândut avioanele înregistrate în Republica Moldova, înainte ca procurorii să găsească probe că acestea i-au aparţinut. Două dintre avioane au fost operate de companiile lui Shor tocmai în perioada în care autorităţile îi sechestrau averea pentru implicarea în furtul miliardului de dolari de la Banca de Economii. Ele nu au fost însă incluse în listă.