Dubla suspendare a preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, din primele zile ale anului 2018, la 2 şi 5 ianuarie, crează impresia unei stabilităţi în plan politic, care, în opinia preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, nu ar fi decât liniştea dinaintea furtunii, având în vedere anul electoral care urmează.

„Cât priveşte suspendările preşedintelui, sigur că trebuie să menţionăm că preşedintele Dodon, nici nu-mi vine să-i spun preşedinte, pentru mine este o caricatură, un clovn care joacă un rol, el ştia unde vine şi ce-l aşteaptă şi totuşi se încăpăţânează pentru că vrea ca socialiştii să vină la putere masivă prin alegerile din acest an”, a declarat Vitalia Pavlicenco în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

În context, Valentin Dolganiuc, membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, a specificat că şi în timpul Uniunii Sovietice se vorbea doar despre stabilitate şi „vedem acum unde s-a ajuns”. Mai mult decât atât, fostul deputat în primul Parlament al RM a menţionat că despre o astfel de stabilitate este vorba şi în prezent, iar între timp Moldova se transformă într-un surogat statal pentru că în toate instituţiile statului stau nişte bufoni care au transformat acest spectacol într-o bufonadă.

„Cine ca cine, dar Curtea Constituţională (CC) să-şi permită de atâtea ori să încalce Constituţia cu de la sine putere, mizând pe faptul că este ultima instanţă şi nimeni nu îi poate ataca deciziile. Vedem că chiar şi preşedintele CC s-a răsculat cumva şi l-a întrebat pe dl Sârbu în şedinţă: „Dar ce este cu adresarea CC la Parlament în ceea ce priveşte modificarea Codului Penal şi tragerea la răspundere a preşedintelui în cazul în care încalcă Constituţia? Pentu că acest preşedinte nu a făcut nimic altceva decât să încalce Constituţia şi cu de la sine putere să îşi asume nişte responsabilităţi penale atunci când nu a semnat promulgarea legii în ceea ce priveşte propaganda unor posturi TV a statelor care nu au semnat acordurile europene. În aceste condiţii vedem că Igor Dodon deja este pasibil de pedeapsa penală”, a subliniat analistul politic, numindu-l pe Dodon, în acelaşi timp, „bufon al lui Putin.

În acelaşi timp, preşedintele comunităţii WatchDog.MD, Sergiu Tofilat a specificat că dacă ar fi fost vorba despre o ţară normală, cu un preşedinte mandatat de popor, acesta nu s-ar fi pomenit cu trei suspendări într-o perioadă atât de scurtă, întrucât o majoritate parlamentară cumpărată nu ar fi îndrăznit să recurgă la suspendări prin CC.

„În mod normal dacă există un conflict între preşedinte şi Parlament el se rezolvă prin referendum de demitere a preşedintelui şi în cazul în care poporul decide că preşedintele trebuie demis, el pleacă, dar în cazul în care este reales, Parlamentul trebuie dizolvat şi organizate alegeri parlamentare. Poporul trebuie să decidă cum să rezolve astfel de conflicte”, a explicat expertul.