Mai mulţi părinţi din raioanele Ungheni şi Străşeni se întreabă pe reţelele de socializare de ce pe prima pagină a agendelor copiilor lor, procurate de către ei, apar mesaje de felicitare ale preşedinţilor de raioane şi clădirile consiliilor raionale. „Nu înţeleg de ce pe prima pagină e preşedintele raionului?”, „E o mare prostie a preşedinţilor de raion. Unde e Creangă, Eminescu, Vieru?”, „Nu înţeleg care este obiectivul acestor agende? Sper că au fost făcute cu acordul plătitorului de taxe, cu banii valorificaţi. În loc de acest mesaj cu iz electoral ar fi putut fi cumpărate hârtie igienică şi săpun pentru o şcoală, ceea ce ar fi îmbunătăţit condiţiile sanitare sau s-ar fi putut reconstrui o toaletă în una din şcolile sau grădiniţele din raion”, scrie indignat un alt părinte care susţine că a plătit din primăvară pentru aceste agende cu bucluc.

Cadou din bani fantomă?

Jurnal de Chişinău a încercat să afle scopul acestor tipărituri şi din ce resurse financiare, însă cei vizaţi fie că s-au încurcat în declaraţii, fie că s-au ascuns. Veronica Pungă, directoare adjunctă a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din Străşeni, a spus că banii au fost alocaţi de Consiliul raional şi că o agendă a costat 22 de lei. „Avem clase gimnaziale şi liceale, toţi elevii au astfel de agende. Sunt foarte bune, le plac copiilor”, ne-a spus Pungă.

La rândul ei, secretara aceleiaşi instituţii de învăţământ spune că agendele au fost achitate din bugetul şcolii. Şefa Direcţiei generale Învăţământ Străşeni, Iulia Certan, a declarat că agendele personalizate sunt un cadou din partea Consiliului Raional Străşeni pentru 1 septembrie.

Aceasta şi-a dat cu părerea că este „normal” ca în agenda unui elev să existe mesajul de felicitare al preşedintelui unui raion. 

Şi la Ungheni peste 5.000 de elevi au primit în dar agende personalizate cu mesajul de felicitare al preşedintelui raionului, Ludmila Guzun, membră PD. Pentru aceste agende au fost cheltuiţi 100.000 de lei, bani publici. Olga Popa, şefă adjunctă a Direcţiei educaţie Ungheni, a afirmat că toţi elevii claselor primare din raion au primit în dar aceste agende.

Elevii claselor mai mari au avut posibilitatea să aleagă, însă, după spusele Olgăi Popa, mulţi părinţi au procurat agende personalizate la un preţ de 22 de lei. Ca şi autorităţile raionului Străşeni, aceştia au colaborat cu editura Lyceum. Astfel de practici au avut loc la Ungheni şi în anul trecut, doar că atunci Consiliul raional a achitat agendele doar pentru elevii claselor I. Directorul adjunct al Liceului Teoretic „Ion Creangă”, Lidia Prepeliţă, a spus: „Sunt agende de calitate foarte bună şi nu este nicio problemă că există mesajul dnei Guzun în ele”.

Citiţi continuarea în Jurnal de Chişinău