Reprezentantul Platformei DA consideră că acest conflict a fost transformat din unul armat în unul de interes economic. Astfel, diferiţi actori politici de la Chişinău, prin intermediul unor instituţii din dreapta, dar şi din stânga Nistrului, finanţează separatismul, inclusiv prin intermediul schemelor frauduloase. În opinia sa, înaintarea unei cereri privind retragerea trupelor ruseşti, rămâne doar la nivel de declaraţie, pentru că faptele spun cu totul altceva şi acest lucru denotă că intenţia reală de a soluţiona acest conflict este una falsă, scrie IPN

„Pe teritoriul necontrolat de Republica Moldova se află peste 400 de mii de cetăţeni dintre care 70% sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, cetăţeni ai căror drepturi sun încălcate. Ar trebui să ne preocupe securitatea acestor cetăţeni, ca să nu le fie încălcate drepturile fundamentale”, a spus Dinu Plângău.

Dinu Plângău este de părere că doar calea paşnică este cea mai corectă modalitate de rezolvare a conflictului transnistrean. Acest lucru va fi posibil doar prin ridicarea nivelului de trai în Republica Moldova pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale, prin crearea unor instituţii funcţionale care să aibă un numitor comun în ceea ce priveşte regiunea Transnistreană, dar şi pregătirea unui document cu soluţii care poate fi pus pe ordinea de zi a puterilor geopolitice la un eventual summit privind securitatea regională.

„Când este vorba de securitatea energetică şi naţională trebuie de găsit soluţii în interesul naţional”, a adăugat reprezentantul PPPDA.

Dezbaterile publice „Cererea de retragere a trupelor ruse de pe teritoriu Republicii Moldova: legalitate, avantaje, riscuri şi pericole”, constituie ediţia a 76-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.