„O veste bună la început de sesiune parlamentară: Senatul a aprobat, în sfârşit, în unanimitate, procedura de urgenţă pentru propunerea mea legislativă de modificare a legii cetăţeniei. Sper ca situaţia nedreaptă a românilor cărora le-a fost retrasă abuziv cetăţenia să fie rezolvată cât mai repede. Legea urmeaza să intre în comisii”, a anunţat deputatul Matei Adrian Dobrovie.

Amintim că Partidul Uniunea Salvaţi România a propus modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române pentru a ajuta tinerii din Republica Moldova care au dobândit cetăţenia română odată cu părinţii lor, dar au probleme cu reînnoirea documentelor de identitate româneşti.

„Câteva mii de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, majoritatea tineri din Republica Moldova, nu pot să obţină un nou paşaport românesc din cauza unei probleme de comunicare inter-instituţională între Direcţia Generală de Paşapoarte şi Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie. De-a lungul activităţii sale, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie nu a eliberat documente pentru minorii care au dobândit cetăţenia română odată cu părinţii şi de aceea câteva mii de cetăţeni români nu se află în evidenţele Direcţiei Generale de Paşapoarte”, a explicat anterior Matei Dobrovie, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

În prezent, singura soluţie pentru rezolvarea acestei probleme este cea a depunerii unui nou dosar pentru dobândirea cetăţeniei române, deşi pentru persoana în cauză nu a intervenit vreun caz de pierdere a cetăţeniei române. Mai mult, cetăţenii respectivi sunt obligaţi să îşi anuleze vechile acte de identitate în instanţă.

„Pe baza paşaportului românesc, tinerii din Republica Moldova au primit dreptul de studia sau de a munci în diferite ţări ale Uniunii Europene. Întrucât statul român refuză să le reînnoiască paşapoartele, ei sunt obligaţi să renunţe la tot ceea ce au clădit cu mari eforturi peste hotare. Dat fiind absurdul acestei situaţii şi urgenţa remedierii problemei, am decis ca prima mea propunere legislativă, depusă în cursul zilei de miercuri, 19 aprilie, să aibă în vedere modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991”, a declarat Matei Dobrovie, deputatul USR care a iniţiat proiectul de modificare a Legii cetăţeniei române.

Modificarea legislativă propusă de USR vizează introducerea unei proceduri de recunoaştere a dobândirii cetăţeniei române odată cu părinţii de către minorii neincluşi în certificatul de cetăţenie română al părinţilor. Astfel, în baza unei cereri adresate Comisiei de Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi în urma verificărilor făcute de această Comisie, Preşedintele Autorităţii va putea emite un ordin de recunoaştere a dobândirii cetăţeniei române odată cu părinţii. Dacă titularul dreptului la recunoaştere este încă minor, Comisia va elibera un certificat de recunoaştere a dobândirii cetăţeniei române odată cu părinţii, ce va avea forţa probantă a unui certificat de cetăţenie. Ulterior, acesta va fi înregistrat în evidenţele Direcţiei Generale de Paşapoarte.

Introducerea unei astfel de proceduri este necesară şi prezintă următoarele avantaje:

– Soluţionarea cererii de recunoaştere se va face într-un termen scurt, comparativ cu analiza unui nou dosar de dobândire a cetăţeniei române, întrucât Comisia de Cetăţenie are obligaţia de a analiza cererile de urgenţă. Preşedintele ANC trebuie să emită ordinul de recunoaştere în termen de 3 zile de la constatarea îndeplinirii condiţiilor legale, iar condiţia depunerii jurământului a fost eliminată, dat fiind faptul că această procedură priveşte recunoaşterea, iar nu acordarea vocaţiei de cetăţean român.

– Numărul de acte ce trebuie să însoţească cererea este redus la un document care atestă cetăţenia română a părinţilor/părintelui, acordul celuilalt părinte/hotărârea judecătorească prin care s-a decis dobândirea cetăţeniei române de către minor odată cu unul dintre părinţii săi, sau un act de stare civilă care dovedeşte filiaţia copilului faţă de părintele cetăţean român şi implicit vârsta acestuia la data dobândirii cetăţeniei de către părinte.

– Actualizarea corespunzătoare a evidenţelor Direcţiei Generale de Paşapoarte.