Deputatul PD Alexandr Bannicov a ocupat mai multe funcţii în stat şi, în paralel, a făcut afaceri. A agonisit imobile şi maşini, iar casa în care îşi duce traiul, costă potrivit unei agenţii imobiliare, cel puţin cinci milioane de lei. Bannicov mai declară trei maşini şi două apartamente în capitală. Deputatul are mai multe firme, iar una dintre acestea îi aduce sute de mii de lei venituri în fiecare an. Inclusiv din contracte cu statul. Una dintre funcţiile ocupate anterior de Banicov este cea de director general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru. Iar pe când o exercita, Curtea de Conturi a semnalat mai multe nereguli în urma unor audite efectuate la această instituţie şi înreprinderile din subordine. Un scandal răsunător cu implicarea familiei deputatului Bannicov a avut loc în 2014. Cu câteva luni înainte ca legislatorul să-şi anunţe decizia de a părăsi PCRM-ul, fiul său a fost reţinut într-un dosar de trafic de droguri. În prezent cauza penală este suspendată.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe Gheorghe Duca a agonisit şi el averi de milioane, deşi nu a făcut afaceri. Are casă de 185 de metri pătraţi pe teren de 6 ari în sectorul Centru al capitalei, cu o valoare cadastrală totală de 2 milioane 675 de mii de lei şi un preţ de piaţă de câteva ori mai mare. Spaţiu comercial de 600 de metri pătraţi pe un teren de 9 ari în Suruceni, raionul Ialoveni, a cărui valoare s-ar ridica, potrivit unor agenţi imobiliari, la 5-6 milioane de lei. Maşină de teren cumpărată nouă în 2016 cu 36 de mii de euro. Conturi bancare în lei moldoveneşti, româneşti, euro şi dolari. În total, echivalentul a aproape 800 de mii de lei. Are şi vilă cu trei etaje, la munte, în Transilvania. În anul 2005, autorităţile municipale i-a permis lui Duca să privatizeze un monument istoric, în centrul capitalei, pe strada Alexei Mateevici. Este vorba despre o vilă care datează de la începutul secolului 20, care a fost vândută unui cetăţean străin la nici un an după privatizare. Potrivit unor experţi imobiliari, valoarea tranzacţiei ar fi putut ajunge şi până la un milion de dolari. Gheorghe Duca şi soţia sa, Maria Duca, care este rector la Universitatea Academiei de Ştiinţe au ajuns să fie cercetaţi penal, după ce directorul adjunct al Institutului de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, Ilie Donică, i-a acuzat că au ridicat ilegal salarii şi prime de sute de mii de lei de la instituţiile în care activează. În 2014 Comisia Naţională de Integritate a constatat că Duca (13) a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când, pe parcursul anilor 2013-2014, a transmis mai multe bunuri imobile ale Academiei de Ştiinţe la balanţa contabilă a Universităţii AŞM, condusă de soţia sa. Totodată, CNI a stabilit faptul că preşedintele Academiei nu şi-a declarat toate proprietăţile şi că a inclus date eronate în una dintre declaraţiile de avere. Cu cinci ani în urmă, (16) Curtea de Conturi a descoperit la Academia de Ştiinţe şi instituţiile din subordine o groază de încălcări cât priveşte utilizarea mijloacelor publice alocate, evidenţa patrimoniului gestionat şi managementul financiar.

Judecătorul Curţii Supreme de Justiţie, Oleg Sternioală, un magistrat cu prieteni influenţi în politică şi în lumea de afaceri, care s-a bucurat în ultimii ani de salturi spectaculoase în carieră şi o creştere considerabilă a averii, declară moşteniri de milioane de la părinţii care au trăit toată viaţa modest, donaţii de mii de euro de la socri, dar şi o maşină nouă luată în folosinţă. El locuieşte împreună cu familia într-o casă impunătoare în oraşul Codru din municipiul Chişinău. Locuinţa este amplasată pe un teren de 6 ari, pe care s-a găsit loc şi pentru o piscină.

Imobilul a fost cumpărat în 2013, dar se regăseşte abia în declaraţia de avere a magistratului pentru 2016, anul în care judecătorul a moştenit o parte din casă, în urma decesului tatălui său. Oficial, magistratului îi aparţine doar a şasea parte din această proprietate, pe care o împarte în acte cu mama şi sora sa. De facto, aici locuieşte doar judecătorul cu soţia lui. Mama magistratului, cea care, potrivit actelor ar fi procurat casa, spune că nu ştie cât a costat imobilul. Soţia lui Sternioală are un automobil KIA în valoare de câteva sute de mii de lei, deşi ultimul salariu declarat al femeii nu se ridica nici la 40 de mii de lei pe an. Judecătorul, la rândul său, conduce o Skoda aproape nouă, pe care, scrie el în declaraţia de avere, cineva i-ar fi dat-o în folosinţă. Un asemenea automobil costă cel puţin 18 mii de euro, iar Sternioală nu spune cine i-a făcut un cadou atât de scump. În 2014 s-a bucurat de promovare de la prima instanţă direct la Curtea Supremă, deşi a acumulat mai puţine puncte în cadrul concursului decât alţi judecători înscrişi în cursă şi în pofida faptului că inspecţia judiciară a descoperit mai multe nereguli la Judecătoria Buiucani pe timpul conducerii lui Sternioală.