Situaţia din ţara noastră va fi discutată pornind de la două proiecte de rezoluţie redactate deja în luna august, informează Europa Liberă. Potrivit sursei, proiectele de rezoluţie au fost depuse de către grupul socialist şi de către conservatorii din Partidul Popular European (PPE), iar principalele grupuri politice încă mai discută dacă vor adopta o rezoluţie finală formală, sau dacă doar vor dezbate situaţia din Chişinău.

În proiectul de rezoluţie al PPE, care a fost redactat, printre alţii, de deputatul român Siegfried Mureşan, se afirmă că noul sistem electoral corespunde unui regres al standardelor democratice. Se cere Comisiei Europene să supravegheze îndeaproape evoluţiile politice de care depinde acordarea ajutorului macro-financiar, ba chiar se cere suspendarea lui.

Totodată, proiectul de rezoluţie depus de socialiştii din Parlamentul European este relativ blând şi în el se afirmă că după criza politică din 2015, procesul reformelor a fost reluat. Socialiştii insistă însă asupra faptului că preşedintele ţării, Igor Dodon, contestă orientarea europeană a Moldovei şi îşi afişează simpatiile pro-ruse. Se aminteşte că Uniunea Europeană a insistat asupra faptului că Moldova trebuie să respecte mecanismele democratice pentru a putea beneficia de un ajutor macro-financiar. 

Potrivit sursei, în mod cert, Comisia Europeană va fi invitată să se exprime în faţa Parlamentului, fie prin şefa diplomaţiei UE Federica Mogherini, fie prin comisarul responsabil cu extinderea şi vecinătatea Johannes Hahn.