„Suntem la Procuratura Generală. Ştim cu toţii că este o instituţie capturată, coruptă, dar asta nu înseamnă că-i lăsăm să-şi vadă de treabă în pace. Suntem aici pentru a insista ca această instituţie să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, pentru că uzurpatorii nu sunt veşnici şi atunci când cei care îi protejează astăzi vor, în special Plahotniuc, va răspunde pentru abuzurile pe care le comite, vor trebui să răspundă şi cei care nu i-au măsuri şi nu sancţionează abuzurile”, a declarat Maia Sandu, liderul PAS.

„Plahotniuc controlează atât instanţele judecătoreşti, cât şi Procuratura Generală. Controlul asupra Procuraturii Generale o exercită încă de la momentul semnării anexei secrete la acordul de constituire a AIE 2, atunci când oficial procuratura a fost împărţită politic şi i-a revenit Partidului Democrat. Prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, Plahotniuc numeşte în funcţie judecătorii ascultători care iau, ulterior, doar decizii favorabile acestuia. Pentru aceste motive, cetăţeanul Vladimir Plahotniuc trebuie atras la răspundere penală şi declarat oficial ca uzurpator al puterii de stat – cea mai gravă crimă împotriva poporului”, spun membrii PAS.

Potrivit reprezentanţilor Partidului Acţiunii şi Solidaritate, „Plahotniuc conduce puterea executivă, prin faptul că cele mai importante decizii se iau de Plahotniuc, se anunţă de Plahotniuc, iar Filip, cu tot cabinetul său de miniştri, nu fac altceva decât să se întrunească formal în şedinţă şi să adopte ceea ce le dictează Plahotniuc”.