În opinia şefului statului, candidatura lui Eugen Sturza nu corespunde cerinţelor.

Victor Gaiciuc a fost ministru al Apărării în anii 2001-2004, fiind demis în urma unui demers al Consiliului Suprem de Securitate, care a criticat activitatea structurii conduse de acesta. În 2005, a fost numit ambasador în Belgia şi reprezentant la NATO.

Ziarul de Gardă a scris anterior despre faptul că, în 2011, Igor Dodon, pe atunci şeful Partidului Socialiştilor, l-a cununat pe Sergiu Gaiciuc, fiul mai mic al lui Victor Gaiciuc. Prietenia dintre cei doi nu se opreşte aici. În 2015, fostul ministru al Apărării, care este şi preşedintele Uniunii Ofiţerilor din Moldova, i-a oferit lui Igor Dodon carnetul de membru al acestei organizaţii, el fiind acceptat în calitate de maior în rezervă. Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice, aceeaşi uniune condusă de Victor Gaiciuc ar fi organizat campania de denigrare susţinută împotriva candidatului comun al Partidului Acţiune şi Solidaritate şi Platformei Demnitate şi Adevăr la prezidenţialele din 2016, Maia Sandu. Membrii organizaţiei ar fi distribuit în capitală şi în raioane pliante cu un conţinut defăimător la adresa Maiei Sandu. La sfârşitul lunii august, Dodon i-a oferit lui Victor Gaiciuc cea mai înaltă distincţie în stat - Ordinul Republicii.

Jurnal de Chişinău scria încă în luna mai despre faptul că Gaiciuc ar putea fi numit ministru al Apărării şi că, potrivit surselor publicaţiei, generalul a avut o contribuţie importantă la obţinerea pilelor pentru preşedintele Igor Dodon la Moscova.

Solicitat să ne spună dacă legătura de rudenie prin afinitate cu Victor Gaiciuc a contat în această recomandare a lui Igor Dodon, purtătorul de cuvânt al şefului statului a declarat că întrebarea "nu are relevanţă" şi că Gaiciuc e un profesionist.

De menţionat că şeful PD, Vladimir Plahotniuc, a afirmat ieri că, dacă Dodon se va opune numirii vicepreşedintelui Partidului Popular European din Moldova Eugen Sturza în fruntea Ministerului Apărării, formaţiunea sa îl va propune în mod repetat.

Amintim că Anatol Şalaru a fost demis din funcţia de ministrul al Apărării la sfârşitul anului 2016, iar de atunci instituţia a fost condusă de viceminiştri. Mai multe voci au declarat că desemnarea lui Eugen Sturza este menită să distragă atenţia societăţii şi să-i ofere lui Igor Dodon încă un prilej de mimare a luptei cu regimul. Anterior, Dodon a negat că ar avea un parteneriat tacit cu Plahotniuc.