Modificările la legea cu privire la asociaţiile obşteşti au provocat un val de critici în vara acestui an, după ce grupul de lucru care a elaborat documentul a inclus subit mai multe restricţii pentru ONG-uri. Atunci, membrii a zeci de organizaţii au emis o declaraţie în care au acuzat Ministerul Justiţiei că vrea să interzică finanţarea externă a acestora. Totodată, unii ONG-işti din România au spus că iniţiativa urmăreşte, de fapt, stoparea oricărui activism civic al celor care se opun regimului. După lungi dezbateri, şeful PD a anunţat că se renunţă la acest proiect.

Solicitat de Jurnal TV, ministrul Justiţiei a declarat că proiectul va fi scos de pe agenda de discuţii, întrucât nu a întrunit un consens şi nici nu ar fi o prioritate pentru ţara noastră. Vladimir Cebotari este însă contrazis de reprezentanţii sectorului asociativ. Mai mult. Despre planurile PD de a renunţa la modificarea legii nu au ştiut nici măcar cei care au făcut parte din acel grup de lucru.

„Anunţul domnului Plahotniuc a fost pentru mine o surpriză, noi nu cunoşteam despre intenţia guvernului sau a autorităţilor de a sista reforma sectorului asociativ. Opinia mea este, şi acest lucru a rezultat din mai multe declaraţii ale ONG-urilor, că legea ONG-urilor trebuie modificată, dar fără cele trei articole propuse de ministerul Justiţiei, care erau problematice în opinia noastră. Faptul că acum se stopează reforma în genere mi se pare un pas înapoi”, a declarat Vladislav Gribincea, preşedinte CRJM

Alţi membri ai societăţii civile s-au arătat nedumeriţi că vestea a fost dată de un lider de partid.

„Pe mine n-ar trebui să mă îngrijoreze ce a spus un lider de partid, dar ceea ce a spus un prim-ministru, un membru al guvernului, speakerul parlamentului. Faptul că domnul Plahotniuc şi-a expus decizia înaintea factorilor de decizie mai demonstrează încă o dată că avem un stat capturat care nici nu se pretinde să arate drept unul democratic, iar colegii din PD, din guvern au fost puşi într-o situaţia incomodă de păpuşi. În ceea ce priveşte proiectul de lege, cu părere de rău s-a depus un efort pentru a îmbunătăţi climatul de activitate a sectorului non-profit. După asta s-au adăugat articole care au compromis însăşi ideea îmbunătăţirii acestei legi astfel încât să ne bucurăm că măcar nu s-a făcut mai rău”, a spus Lilia Caraşciuc, director Transparency International Moldova.

Prevederile propuse de Ministerul Justiţiei şi care au provocat controverse în rândul ONG-iştilor vizau interzicerea finanţării asociaţiilor obşteşti din exterior, limitarea implicării acestora în politică şi introducerea unor obligaţii adiţionale pentru organizaţiile care beneficiază de mecanismul de finanţare de 2%. Aceste propuneri au provocat critici şi din partea unor oficiali străini, printre care şi şefa misiunii Agenţiei americane pentru Dezvoltare Internaţională la Chişinău, care a declarat că modificările sunt şocante şi constituie de fapt un pas înapoi.