„Noi, Partidul Popular European, care este cel mai mare grup politic de pe continentul european, credem că aceste recente schimbări sunt o lovitură pentru democraţie, aici în Moldova. Nu credem că ei au luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia şi credem că guvernul a ignorat în mare măsură observaţiile UE atunci când a promovat această nouă lege. Nu credem că a fost o dezbatere adecvată şi nu credem că a fost auzită vocea societăţii civile, decizia de schimbare a sistemului electoral a fost luată într-o manieră contrară cu dorinţa cetăţenilor RM. Suntem de părere că noua lege avantajează doar actuala guvernare, coaliţia de guvernământ, probabil asta s-a făcut pentru a se asigura că vor rămâne la guvernare şi în următorii ani. Există preocupări majore legate de noul sistem electoral, în special în ceea ce ţine de finanţarea partidelor, influenţa asupra sistemului politic, asupra mediului de afaceri, îngrijorări legate de circumscripţiile electorale”, afirmă vicepreşedintele PPE.

Oficialul a ţinut să precizeze că Uniunea Europeană vrea să ajute şi să susţină cetăţenii Republicii Moldova, dar nu înainte să se asigure că anume poporul beneficiază de suportul financiar acordat de UE.

„Partidul nostru, Partidul Popular European, care deţine majoritatea în Comisia Europeană, Parlamentul European şi Uniunea Europeană, avem responsabilitatea să ne asigurăm că stabilim condiţii pentru felul în care sunt cheltuiţi banii, ca să aibă de câştigat cetăţenii. Prin urmare, fondurile UE vor ajunge la populaţia Republicii Moldova atunci când guvernarea de la Chişinău va face reforme concrete şi reale în domenii precum economia, justiţie şi alte sfere, atunci când vor fi anulate schimbările la sistemul electoral şi se va reveni la precedentul sistem”, a precizat Dara Murphy, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Vicepreşedintele PPE a mai menţionat că, în situaţia în care mii de tineri părăsesc Republica Moldova şi alte mii de persoane nu pot să-şi permită să plătească pentru mâncare şi utilităţi, lupta cu corupţia nu poate fi descrisă ca fiind una eficientă.

„Vrem ca actuala guvernare să înceapă cu adevărat să lucreze pentru oamenii din Moldova. La această etapă, nici Uniunea Europeană şi nici mulţi cetăţi nu mai pot să accepte reforme false şi promisiuni deşarte. Există un acord clar de asociere între UE şi RM, acesta este fundamentul relaţiilor dintre Moldova şi UE, cu reguli şi cerinţe clare. Nu este vorba despre viziunea unui singur politician sau a unui partid-două. Viziunea unui politician nu reprezintă întreaga societate. Vrem ca RM să devină o ţară prosperă, ca autorităţile să lucreze pentru toată lumea, pentru cei tineri, cei pensionaţi şi cei de peste hotare. Încă mai aşteptăm ca preşedintele şi actualul guvern să înceapă să lucreze, ca să răspundă aşteptărilor oamenilor şi aşteptărilor pe care le are Uniunea Europeană pentru cetăţenii moldoveni”, a conchis Murphy.