„Noi vorbim concret despre un sistem aprobat, care nu va fi anulat şi care va fi aplicat pentru alegerile parlamentare din 2018”, afirmă Lupu.

Totodată, Marian Lupu a respins posibilitatea ca RM să piardă totuşi ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, acordat de Uniunea Europeană, pentru că nu se renunţă la schimbarea sistemului electoral.

„Noi nu avem asemenea semnale din partea factorilor de decizie – iniţiatorii, Comisia Europeană, Consiliul European. În ultimă instanţă, este Parlamentul European, care a ratificat acest ajutor financiar. Ei ştiu foarte bine că, potrivit documentelor statutare ale Uniunii Europene, tot ce ţine de sistemul electoral este dreptul suveran al ţării”, a menţionat liderul fracţiunii PD, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Amintim că după ce alianţa PD-PSRM a modificat sistemul electoral al ţării în ciuda recomandărilor fără echivoc ale Comisiei de la Veneţia şi ale instituţiilor UE, care au cerut în repetate rânduri guvernanţilor de la Chişinău să renunţe la modificarea sistemului electoral, au urmat o serie de reacţii şi acţiuni dure împotriva coaliţiei PD-PSRM. Astfel, alianţa majoritară din Parlamentul European, PPE-ALDE, au emis o declaraţie comună prin care solicită instituţiilor europene să oprească orice finanţare din partea comunităţii şi să reevalueze Acordul de Asociere cu Republica Moldova.

Mai precizăm că, la începutul lunii iulie curent, Parlamentul European a aprobat asistenţa de 100 de milioane de euro pentru ţara noastră, dar a condiţionat alocarea banilor prin respectarea avizului Comisiei de la Veneţia. Chiar şi aşa, deputaţii moldoveni au votat pentru schimbarea sistemului electoral. Reprezentanţii Partidului Popular European şi europarlamentari din alte formaţiuni politice au reacţionat imediat. Ei au criticat dur acţiunile guvernării de la Chişinău şi au solicitat Comisiei Europene să oprească orice finanţare şi să reevalueze Acordul de Asociere UE - Moldova. Ulterior, şi Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chişinău a anunţat că adoptarea sistemului electoral mixt pune la îndoială scopul declarat al puterii privind viitorul democratic şi european al Republicii Moldova.