Amendamentele au fost propuse de deputatul democrat Cornel Dudnic, membru al Comisiei economie, buget şi finanţe. Jurnaliştii de la Sănătate INFO au încercat să afle de la el de ce a fost nevoie de aceste modificări la lege, cum comentează faptul că minorilor li se va permite, conform noilor amendamente, să cumpere pe internet produse din tutun care nu ard şi care dintre ele fac parte din această categorie. De asemenea, deputatul a fost întrebat de ce nu au fost organizate dezbateri publice, inclusiv în Parlament, pe marginea acestui subiect sensibil şi dacă, inclusiv în calitate de sportiv de performanţă, conştientizează efectele acestor modificări, în mod special pentru tineri, dar şi faptul că astfel favorizează punerea pe piaţă a unui singur produs al companiei Philip Morris, care în acest moment deschide o fabrică în România, iar produsul din tutun care nu arde se încadrează în excepţiile făcute la legea privind controlul tutunului.

Contactat iniţial, Cornel Dudnic a spus că este la un eveniment şi că revine cu detalii într-o jumătate de oră, pentru că „este mult de discutat”. A doua oară a invocat că este într-o discuţie şi nu poate vorbi. Ulterior nu a mai răspuns solicitărilor Sănătate INFO, după care a revenit cu un mesaj în care recunoaşte că amendamentele la lege au fost operate de el, la cererea preşedintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

La scurt timp după ce a scris acest mesaj, Dudnic a revenit cu un alt sms în care se arată indignat de ce îl invocăm pe Plahotniuc, de parcă am fi „obsedaţi” de acest nume. „Am vorbit despre una, iar dumneavoastră mă întrebaţi despre Plahotniuc. Parcă sunteţi obsedaţi de acest nume. Nu are nimic cu discuţia noastră. Eu sunt autorul amendamentelor şi le-am semnat. Sunt în vacanţă. Ne vom întoarce la această conversaţie în toamnă, poate chiar ne vom întâlni dacă va fi nevoie”, a scris deputatul.

Nici preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe, Ştefan Creangă nu a răspuns la telefon pentru a oferi comentarii. La rândul lor, responsabilii de la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei spun că instituţia nu şi-a dat avizul pentru modificările operate şi că schimbările „denigrează tot pentru ce s-a optat până acum”, a declarat medicul şef sanitar de stat al ţării, Aliona Serbulenco.

În schimb, Ion Şalaru, director adjunct al Centrului Naţional de Sănătate Publică a declarat pentru Sănătate INFO că ştie despre modificări şi că „regretă că un deputat a promovat acest lucru pe ascuns, fără dezbateri, iar Parlamentul a votat amendamentele”.

Modificările la Legea privind controlul tutunului au fost votate în ultima şedinţă a Parlamentului din sesiunea primăvară-vară, la pachet cu alte legi care vizau inclusiv reforma administraţiei publice centrale. Legea 192 a trecut de a doua lectură cu votul a 51 de deputaţi din partidele de la Guvernare, cei din opoziţie au părăsit sau au boicotat şedinţa. Documentul urmează acum să fie promulgat de preşedintele, Igor Dodon, al cărui partid, oficial, este în opoziţie faţă de actuala putere.