„Nu l-am văzut pe dumnealui călătorind în elicopter, dar dacă o face asta înseamnă că se interesează de eficienţă, operativitate şi o deplasare mult mai mobilă şi mai rapidă presupune decizii mai rapide şi o muncă mult mai activă şi mai încărcată”, a spus Andrian Candu, preşedintele Parlamentului.

Declaraţiile vin după ce portalul OMEGA a scris că, pe 24 august, la recepţia organizată de Ambasada Ucrainei la Chişinău, cu ocazia Zilei Independenţei ţării vecine, Vladimir Plahotniuc şi-a făcut apariţia într-un elicopter care a aterizat în apropierea reşedinţei misiunii diplomatice, lângă lacul din Parcul Valea Morilor. Martorii spun că evenimentul ar fi început cu întârziere tocmai pentru că invitaţii îl aşteptau pe oligarh. După ce a aterizat în preajma Ambasadei Ucrainei, aeronava a zburat la Aeroportul Internaţional Chişinău. Portalul mai scrie că liderul PD a mers la Leova însoţit de premierul Pavel Filip pentru a-l convinge pe preşedintele raionului, ales pe listele PLDM, să adere la Partidul Democrat, lucru confirmat şi de funcţionar.

„Au fost la Leova oamenii, inclusiv de la PD, am discutat, dar nu s-a pus problema că uite foaia şi semnează. S-a discutat să avem o comunicare bună, corectă în echipele locale, fiindcă noi avem aici nişte disensiuni de ordin mai vechi care nu ne face faţă de fapt şi nu este în binele comunităţilor noastre”, a declarat Ion Gudumac, preşedintele raionului Leova.

Întrebat dacă discuţiile cu şeful PD l-au convins să accepte oferta, Ion Gudumac a evitat să dea un răspuns clar, precizând doar că va rămâne la PLDM în măsura în care formaţiunea are nevoie de el. Cât despre călătoria la Leova cu elicopterul a lui Vladimir Plahotniuc, funcţionarul susţine că nu l-a văzut pe acesta în aparatul de zbor.

Potrivit portalului Omega, Plahotniuc a zburat cu un elicopter de model AgustaWestland AW139, înregistrat în Turcia, care şi-a schimbat dislocarea din Bodrum la Chişinău pe 23 august. Două zile mai târziu, acelaşi elicopter a zburat spre Ivancea, raionul Orhei, unde a avut loc un eveniment al organizaţiei de tineret a PD. Anterior, presa a scris despre faptul că Plahotniuc a zburat în Statele Unite ale Americii cu o cursă charter. Potrivit unor surse, costul unei ore de zbor cu o asemenea aeronavă este de aproximativ 30 de mii de dolari. Astfel, luând în calcul cele aproape 11 ore de zbor spre Washington, precum şi tot atâtea retur, dar şi timpul de aşteptare, ţinând cont că vizita a fost de câteva zile, doar preţul pentru deplasare depăşeşte uşor valoarea de un milion de dolari. Iar în luna iunie oligarhul s-a deplasat la Bruxelles cu aceeaşi aeronavă a companiei din Malta cu care a zburat mai devreme în Statele Unite. Până acum, Vladimir Plahotniuc nu a comentat informaţiile despre aceste călătorii. Andrian Candu a declarat însă pentru un post privat de televiziune că şeful PD este un om bogat şi îşi permite astfel de deplasări.