Declaraţia îi aparţine vicepreşedintelui Platformei DA, Alexandru Slusari, care a precizat că formaţiunea sa a făcut o astfel de propunere Partidului Acţiune şi Solidaritate, care însă întârzie să dea un răspuns.

„În 2016 Platforma DA şi liderul ei Andrei Năstase au demonstrat prin fapte, nu prin vorbe, că optează pentru unificarea forţelor pro-europene reale. Atunci am propus public PAS-ului să facem o alianţă de durată pentru câţiva ani şi să prevedem participarea noastră comună în alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Spre regret, iniţiativa noastră nu a fost acceptată şi ne-am limitat doar la înaintarea unui candidat pro-european comun, dar şi această procedură a avut loc cu o mare întârziere. În toamna anului trecut, Andrei Năstase şi echipa noastră au demonstrat că interesele ţării şi salvarea vectorului european sunt mai importante pentru noi decât ambiţiile politice. Ne-am retras din cursă având acelaşi rating ca şi candidatul PAS. Şi acum avem aceeaşi poziţie”, a declarat Alexandru Slusari într-un interviu pentru Tribuna.

Vicepreşedintele Platformei DA afirmă că propunerea făcută conducerii PAS se referă şi la o strategie privind lupta cu regimul mafiot, dar şi privind participarea la alegerile parlamentare, la cele locale, precum şi la următorul scrutin prezidenţial.

„Suntem aproape de două prăpastii: un colaps socio-economic şi pierderea  vectorului european. Nu ştiu deocamdată în care dintre ele vom cădea mai întâi din cauza tandemului Plahotniuc-Dodon. Poate în ambele prăpastii deodată. Iată de ce, de curând am înaintat din nou această propunere în formă scrisă în adresa PAS. Nu putem repeta greşeala şi să întârziem cu luarea unei decizii aşa cum s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale”, a menţionat Alexandru Slusari.

„Electoratul proeuropean, care este puternic demoralizat din cauza guvernării în ultimii opt ani a aşa-numitelor alianţe proeuropene, vrea să vadă o perspectivă reală de unire a forţelor democratice sănătoase şi modernizarea ţării după principiile europene. De aceea, această idee este susţinută de societatea noastră şi, după câte cunoaştem, de partenerii europeni. Nu înţeleg de ce reacţia PAS la propunerea privind instituirea unei alianţe este deocamdată destul de rece”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

Tergiversarea deciziei privind alianţa dintre cele două partide îi convine lui Plahotniuc. Astfel, Platforma DA intenţionează să clarifice această chestiune în săptămânile următoare şi o va face în mod public, a mai spus Alexandru Slusari. 

„Nu cred zvonurilor precum că această forţă politică, aflată în condiţii destul de confortabile în ceea ce priveşte atacurile regimului, vrea să aştepte înfrângerea noastră, adică a electoratului nostru. Deocamdată, în timp ce ei păstrează tăcerea, bâta lui Plahotniuc loveşte în Platforma DA cu toată forţa. Liderul formaţiunii este supus celui mai murdar linşaj mediatic. Activiştii noştri din raioane sunt presaţi dur să iasă din Platforma DA şi să facă declaraţii mincinoase. În acelaşi timp, PAS-ului i se propune să participe, ignorând legea, în comisia pentru constituirea circumscripţiilor uninominale. Este evident că, prin acţiunile sale diferite faţă de cele două partide de opoziţie, regimul vrea să ridice un zid între ele. Tergiversarea deciziei privind alianţa dintre cele două partide îi convine lui Plahotniuc”, a menţionat vicepreşedintele Platformei DA.