În aceste condiţii, Platforma DA cere retragerea necondiţionată a proiectului de lege privind introducerea taxei absurde pentru prestarea serviciilor de comunicaţii electronice şi anularea aşa-zisei taxe de lux pentru serviciile de telefonie mobilă. „Considerăm că există multiple metode de recuperare a veniturilor în sumă de circa 100 milioane de lei, care în prezent sunt încasate în urma achitării acestui impozit neoficial”.

„Prin introducerea unui nou impozit absolut nejustificat pentru prestatorii de servicii de comunicaţii electronice, guvernarea continuă politica sa cinică şi impertinentă de împovărare a antreprenorilor şi cetăţenilor, care urmează să întoarcă miliardele în locul hoţilor adevăraţi”, spun membrii Platformei Demnitate şi Adevăr.

Vedeţi mai jos Declaraţia Platformei DA cu privire la tentativa guvernării antipopulare de împovărare abuzivă şi nejustificată a prestatorilor serviciilor de comunicaţii electronice:
 

În anul 2000 în legislaţia Republicii Moldova a apărut un impozit special, neprevăzut de Codul Fiscal, în mărime de 2,5 la sută din venitul obţinut din vânzările aferente prestării serviciilor de telefonie mobilă, calificat în acea perioadă drept o „taxă de lux”, şi timp de 17 ani a fost achitat de operatorii serviciului în cauză.
 
Este evident că în prezent telefonia mobilă nu este un mijloc luxos de comunicare. Drept dovadă este faptul că rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 de locuitori în Republica Moldova, conform datelor ANRCETI, a ajuns la cifra de 124,94% în I trimestru al anului 2017 (multe persoane au câte 2-3 şi mai multe numere active de telefon). În asemenea circumstanţe, se impune anularea acestei taxe anacronice. 
 
Guvernarea, însă, care a capturat propria ţară, demult nu se ghidează în activitatea sa de logica elementară, de interesele businessului şi ale cetăţenilor. În prezent, autorităţile promovează cu insistenţă o idee absolut năstruşnică privind introducerea unei taxe pentru prestarea serviciilor de comunicaţii electronice în mărime de 1,5% din veniturile lunare de vânzări pentru toţi furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. Adică, pentru prestatorii serviciilor de telefonie fixă şi mobilă, de internet şi de televiziune. După un proces îndelungat de jefuire a propriului popor, de aplicare făţişă a genocidului social, clica mafiotă consideră că a avea acces la telefonie, internet şi televiziune reprezintă un lux pentru cetăţenii noştri, care sunt obligaţi să plătească taxe şi impozite insuportabile.
 
În legătură cu intenţia regimului Plahotniuc de introducerea taxei absurde, Platforma DA ţine să menţioneze următoarele aspecte:
 
1. Prin introducerea unui nou impozit absolut nejustificat, Guvernarea vinovată pentru devalorizarea sistemului bancar al ţării şi jafului miliardelor din rezervele Băncii Naţionale, continuă politica sa cinică şi impertinentă de împovărare a antreprenorilor şi cetăţenilor, care urmează să întoarcă miliardele în locul hoţilor adevăraţi.
 
2. Regimul mafiot, în loc să impoziteze toate tranzacţiile cu offshorurile, să introducă un impozit real de lux şi să aplice măsuri complexe privind detenebrizarea economiei,  propune majorarea poverii fiscale asupra businessului mic şi mijlociu din domeniul inovaţional, cum ar fi serviciile de comunicaţii electronice, care asigură zeci de mii de locuri de muncă.
 
3. Se continuă traiectoria de monopolizare a economiei, întrucât taxa propusă va avea efect dezastruos asupra mai multor operatori mici şi mijlocii din domeniul serviciilor electronice, care riscă să nu reziste în concurenţa cu întreprinderile mari.
 
4. Introducerea taxei de 1,5 % indiscutabil va afecta consumatorii finali ai serviciilor electronice, întrucât operatorii vor fi nevoiţi să ridice tarifele pentru deservirea clienţilor.
 
5. Autorităţile din nou au încălcat flagrant procedura expertizei transparente în procesul  de promovare a proiectului actului normativ privind introducerea taxei respective, deoarece a fost ignorată Hotărârea Guvernului nr. 1230 din  24.10.2006, care prevede că anterior emiterii actului legislativ/normativ se va efectua analiza impactului de reglementare, în baza evaluării costurilor şi beneficiilor pentru societate şi mediul de afaceri. Faptul dat, însă nu a fost efectuat de către Ministerul Finanţelor. Mai mult ca atât, acest proiect important este promovat fără discuţii publice şi în perioada de vacanţă.
 
Pornind de la cele expuse mai sus, Platforma DA cere retragerea necondiţionată a proiectului de lege privind introducerea taxei absurde pentru prestarea serviciilor de comunicaţii electronice şi anularea aşa-zisei taxe de lux pentru serviciile de telefonie mobilă. Considerăm că există multiple metode de recuperare a veniturilor în sumă de circa 100 milioane de lei, care în prezent sunt încasate în urma achitării acestui impozit neoficial. 
 
Totodată, facem apel către societatea civilă, partenerii de dezvoltare să se implice cu expertiza impactului acestei taxe aberante asupra businessului şi consumatorilor.