Cu câteva ore înainte de începerea manifestaţiei, în faţa Parlamentului şi pe străzi în centrul Chişinăului au fost răspândite foi volante cu conţinut denigrator la adresa liderilor anti-sistem care au organizat manifestaţia, iar în Piaţa Marii Adunări Naţionale (în faţa Guvernului) au fost montate două boxe cu scutece însoţite de mesaje umilitoare, vulgare la adresa liderului Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, scrie Deutsche Welle.

Luni, Năstase a cerut poliţiei să întreprindă măsuri pentru ca boxele respective (legate cu lanţuri de pilonii de electricitate) să fie demontate din centrul capitalei. În loc să dispună evacuarea boxelor, şapte poliţişti trimişi la faţa locului au fost filmaţi păzindu-le. Potrivit liderului PPDA, boxele au fost acoperite cu peliculă de trecători, iar încercarea sa de a le demonta cu propriile forţe a fost zădărnicită de poliţie.

Când Poliţia se implică în politică de partea guvernării

Marţi, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Alexandru Pânzari, a anunţat la un briefing că MAI analizează mai multe „materiale” (interceptări telefonice) care ar sugera implicarea „Partidului Nostru” (partid de stânga, condus de Renato Usatîi, în opoziţie faţă de actuala guvernare) în răspândirea foilor volante. Mai mult, responsabilul de la MAI a dat numele a doi fruntaşi ai „Partidului Nostru” care ar fi discutat la telefon, în ajunul protestului de duminică, despre „acţiuni cu tentă de provocare”. La doar câteva minute de la această declaraţie, în presă au apărut interceptările telefonice respective, din care nu rezultă că ar fi vorba de intenţia acestora de a răspândi foi volante cu conţinut denigrator la adresa liderilor PAS şi PPDA.

Unul din membrii „Partidului Nostru” vizat în declaraţia lui Pânzari, împreună cu vicepreşedintele formaţiunii, Ilian Caşu, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a explicat că „acţiunea” despre care era vorba în interceptarea convorbirii telefonice viza distribuirea ziarelor partidului la poarta Pieţii Centrale din Chişinău, nu a foilor volante cu conţinut denigrator, la Parlament.

Fruntaşii „Partidului Nostru” au anunţat că-l vor acţiona în judecată pe şeful IGP pentru defăimare şi răspândire intenţionată a informaţiilor false în spaţiul public, dar şi pentru interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice ale membrilor formaţiunii: „Acest caz demonstrează că membrii unui partid de opoziţie, partid anti-Plahotniuc, sunt filaţi şi interceptaţi. Şi acest lucru este foarte grav”, a menţionat Ilian Caşu.

Andrei Năstase, către conducerea MAI: „Miile de poliţişti vă urăsc pentru ceea ce aţi făcut din această instituţie”

În legătură cu acţiunile din ultimele zile îndreptate împotriva opoziţiei, lidera PAS, Maia Sandu, a sugerat partenerilor de dezvoltare să sisteze finanţarea pseudo-reformelor MAI: „Poate ar trebui să facem un apel la partenerii de dezvoltare care tot investesc de ani buni bani în reformarea poliţiei din Moldova? Poate e timpul să luaţi o pauză, pentru că sprijinul dvs este folosit împotriva cetăţenilor Republicii Moldova”, a menţionat Maia Sandu.

La rândul său, Andrei Năstase i-a numit „măscărici” pe cei de la MAI implicaţi în această diversiune: „Miile de poliţişti care abia de-şi duc nevoile de la o lună la alta în aşteptarea unei chemări la muncă în străinătate vă urăsc, vă detestă pentru ceea ce aţi făcut din această instituţie”, a spus Năstase.

Marţi, pe Internet au apărut imagini video, filmate cu camera de bord a unei maşini, în care se vede cum trei indivizi, doi dintre ei îmbrăcaţi în veste reflectorizante, leagă boxele cu mesaje denigratoare la adresa lui Andrei Năstase de pilonii de electricitate din faţa Guvernului – un loc împânzit de camerele de supraveghere ale Serviciului de Informaţii şi Securitate. Cei de la MAI susţin că s-au autosesizat în legătură cu acest caz şi încearcă să identifice făptaşii.

Vitalie Călugăreanu,
Deutsche Welle