Platon îşi începe scrisoarea deschisă prin a-i spune lui Mihai Ghimpu că nu este unul dintre cei care s-au bucurat atunci când colegii şi apropiaţii liderului PL au fost arestaţi şi „aruncaţi prin închisori”. Potrivit lui Platon, într-o ţară în care toţi se urăsc şi se trădează reciproc, lui Plahotniuc nu îi este deloc greu să-i ţină pe toţi sub control şi să-i dirijeze cum vrea.

„Naivii nu înţeleg că rândul lor se apropie inevitabil. Cu fiecare arest, acest rând e tot mai aproape. Şi, într-o „bună” zi, băieţii din Gestapoul moldovenesc vor veni şi după ei neapărat. E doar o chestiune de timp. În ţara noastră, toţi se urăsc unii pe alţii, sunt invidioşi pe succesele altora, sunt gata să vândă pe oricine pentru 30 de arginţi. De aceea lui Plahotniuc îi este uşor să controleze şi să conducă această masă agresivă şi ignorantă care se aruncă flămândă peste cel care se împiedică. Principiul „dezbină şi stăpâneşte” e cunoscut din cele mai vechi timpuri. Oare nu ar fi mai înţelept să întinzi mâna celui care a căzut, să ne unim toţi împotriva adevăratului duşman?”, scrie Platon.

Astfel, afaceristul îi spune lui Mihai Ghimpu că e suficientă doar o ameninţare că nepotul său, Corneliu Ghimpu, va vorbi despre furtul de 2 miliarde de lei prin Victoriabank, ca Plahotniuc să dea înapoi.

„Vreau să vă întind o mână de ajutor şi să vă dau o reţetă bună ca să ieşiţi din situaţia în care vă aflaţi. Aveţi un Joker în mânecă - este nepotul dvs., Corneliu Ghimpu, care acum e preşedinte la Viktoriabank. E suficient doar să-l ameninţaţi pe Plahotniuc că nepotul dvs. va povesti despre cum Plahotniuc, doar prin intermediul Victoriabank, a furat de la BEM şi din rezervele BNM două miliarde de lei, iar Andrian Candu, care i-a fost complice la crimă, a inclus în hotărârea de Guvern o prevedere care îi permitea Victoriabank să încaseze banii furaţi”, scrie Platon.

Totodată, acesta îl asigură pe Ghimpu că doar ameninţarea va fi suficient ca Plahotniuc să vină cu plecăciuni la PL, dar pentru asta oligarhul trebuie să simtă că ameninţarea este reală.

„O singură ameninţare că opinia publică va afla adevărul va fi suficientă ca să-l faceţi pe Plahotniuc să-şi ceară iertare de la dvs, să elibereze toţi arestaţii şi să vină cu plecăciuni şi complimente la adresa PL. Credeţi-mă, Grozavu şi cei alde dânsul imediat vor recunoaşte public toate calomniile şi vor scrie şi autodenunţuri. Odată ce îi veţi înainta lui Plahotniuc condiţiile dvs., el va începe să strige, să vă ameninţe, să spună că niciodată nu va ceda şantajului. Dvs ascultaţi-l calm, ridicaţi-vă şi plecaţi. Plahotniuc va începe cu disperare să-l caute pe Cornel. Ar fi bine ca el să plece pentru o perioadă din ţară. Şi la telefoane mai bine să nu răspundă. A doua zi toate condiţiile dvs vor fi acceptate. Odată ce va simţi hotărârea dvs. neclintită de a merge până la capăt, Plahotniuc va da înapoi. Vă rămâne doar să-l convingeţi pe Corneliu Ghimpu să facă acest pas. Se merită! În joc este salvarea Partidului Liberal şi soarta colegilor şi prietenilor dvs. Când veţi reuşi acest lucru, în semn de mulţumire să-mi trimiteţi un fresh de mere. Ştiţi că nu consum alcool. Toate cele bune”, îşi încheie Platon scrisoarea.

Amintim că Veaceslav Platon a scris încă în luna septembrie a anului trecut despre schema de la Victoriabank, în care ar fi fost implicaţi Vladimir Plahotniuc şi Andrian Candu. Platon spunea că, în noiembrie 2014, BNM a oferit multă valută Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Victoriabank. Ultima a primit un credit interbancar de 1,8 miliarde de lei, cu toate că, potrivit normativelor, BNM putea oferi doar 80 de milioane de lei. 

El mai scria că a fost martor la operaţiunea de cumpărare a 38,2% din acţiunile Victoriabank, pe care Plahotniuc le-ar fi cumpărat cu credite întoarse din rezervele valutare ale statului. Potrivit lui Platon, Plahotniuc a dirijat în totalitate acest proces şi că fără participarea BNM şi a CNA acest lucru nu putea avea loc. Mai mult, fără semnătura ministrului Economiei de atunci, Andrian Candu, despre nicio garanţie a Guvernului nu putea fi vorba.

Solicitat de Jurnal TV pentru o reacţie la scrisoarea lui Platon, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, a declarat că nu are ce comenta. Corneliu şi Mihai Ghimpu nu au fost de găsit pentru comentarii. La rândul lor, purtătorii de cuvânt ai şefului Parlamentului, Băncii Naţionale, Partidului Liberal şi Victoriabank au anunţat că vor veni cu o reacţie mai târziu.