„Sunt nişte condiţii pe care guvernarea în principiu nu le poate respecta, de exemplu lupta cu corupţia, pentru că în condiţiile din RM lupta cu corupţia ar însemna o sinucidere politică pentru ei şi apariţia întregii garnituri guvernamentale în faţa justiţiei. Ei, cei de la guvernare, sunt întruchiparea corupţiei, iniţiatorii şi beneficiarii. La fel, se cere crearea unor condiţii transparente în ceea ce ţine de sistemul financiar. Sunt nişte lucruri pe care ei prin definiţie nu le pot respecta şi îndeplini. Numai o condiţie este mai cu insistenţă promovată, ceea ce ţine de schimbarea sistemului electoral. De fapt, a fost doar o recomandare, având în vedere că schimbarea sistemului este inoportună, ei recomandă să fie retras proiectul de lege”, a precizat analistul.

Totodată, Alexei Tulbure a precizat că „puterea trebuie să-şi dea seama că s-au băgat singuri într-o capcană, prin faptul că au decis să insiste asupra schimbării sistemului electoral” şi că astfel „ei au nimerit acolo, de unde ieşiri bune nu există”.

„Dacă Guvernul retrage acest proiect cu privire la sistemul mixt, atunci devine un câştig clar al opoziţiei. Dacă ei totuşi schimbă sistemul electoral, atunci ei se discreditează totalmente. De fapt, toată lumea înţelege ce se întâmplă, dar se face că „plouă”. Aceştia din Chişinău se fac că sunt pro-europeni, cei din Bruxelles se fac că acceptă pro-europenismul celor care sunt la putere la Chişinău – este un joc al ipocriziei, înţelegând foarte bine şi cei din Chişinău că ei nu sunt pro-europeni, dar nişte hoţi, care au un scop de a fura şi de a evita pedeapsa, pentru aceasta şi partenerii noştri, neavând alternative cum spun ei, sunt nevoiţi să continue dialogul. Puterea trebuie să-şi dea seama că ei s-au băgat singuri într-o capcană, prin faptul că au decis să insiste asupra schimbării sistemului electoral. Ei au nimerit acolo, de unde ieşiri bune nu există”, a declarat Alexei Tulbure, pentru oficial.md.