„Este pentru prima dată când Uniunea Europeană instituie nişte condiţionalităţi foarte şi foarte ferme. Dacă Republica Moldova ar fi demonstrat că este un stat democratic şi civilizat, sigur că o finanţare trebuia să vină necondiţionat. În condiţiile în care statul nostru nici pe departe nu este unul democratic, sigur că era nevoie de impunerea acestor condiţionalităţi, pentru că noi cu toţii avem nevoie de o justiţie dreaptă, de un stat de drept, de o funcţionalitate a instituţiilor de stat, de respectarea drepturilor omului, de libertatea de exprimare, de pluripartidism”, a spus Andrei Năstase.

Potrivit liderului Platormei DA, reacţia Parlamentului European a venit ca urmare a eforturilor opoziţiei şi a societăţii civile de a-i informa pe partenerii europeni despre situaţia reală din ţară.

„Iată de ce în toată această perioadă opoziţia democratică de la Chişinău şi, în mod principal, Platforma Demnitate şi Adevăr a făcut tot posibilul pentru a sensibiliza opinia publică internaţională cu privire la derapajele care se produc la Chişinău. Cred că am reuşit şi primul semnal a fost dat atunci când a fost semnată acea scrisoare comună a Comisiei Europene, a Parlamentului European şi a Consiliului European. Acea scrisoare s-a regăsit şi în decizia Parlamentului European. Sigur că holdingul lui Plahotniuc va vorbi despre deblocarea finanţării şi nu despre condiţionalităţile impuse de forurile europene, iar printre acestea se află şi condiţia de a respecta pe deplin a recomandărilor Comisiei de la Veneţia”, a declarat Năstase.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr a venit şi cu un îndemn către cetăţeni.

„Parlamentul European a decis, e timpul să decidem şi noi. Voi propune societăţii civile să urmărim dacă guvernarea respectă condiţionalităţile. Vom avea grijă ca guvernarea să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, iar asta înseamnă retragerea cât de curând a proiectului de lege privind sistemul electoral mixt Plahotniuc-Dodon. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, trebuie să ne opunem cu toată puterea, să demonstrăm că în Republica Moldova există o societate deşteptată, care ştie să-şi apere drepturile în faţa unei guvernări care a adus ţara la faliment”, a spus liderul Platformei DA.

„Nu putem trăi în continuare din mila cuiva, nu putem trăi din credite, granturi, care vor trebui să fie returnate de populaţia ţării, generaţiile actuale şi cele care urmează. Nu avem dreptul să împovărăm generaţiile viitoare. Trebuie să ne consolidăm, să ne unim forţele şi să nu permitem actualei guvernări să schimbe regulile de joc în timpul jocului. Republica Moldova are nevoie de o guvernare serioasă, o guvernare în interesul oamenilor şi nu în interesul unor indivizi obscuri”, a conchis Andrei Năstase.