„Sentinţa este ilegală, încalcă drepturile fundamentale ale omului. Judecătorii au lăsat în vigoare aşa numitul control judiciar şi toate restricţiile: în continuare nu avem dreptul să participam la proteste, se încalcă şi dreptul la libera circulaţie – nu putem părăsi RM”, afirmă Petrenco.

Potrivit politicianului, această sentinţă cu termen de probaţiune îi exclude formaţiunea din următoarele alegeri atât parlamentare, cât şi locale: „Noi, şi eu, personal, în calitate de preşedinte al unui partid politic de opoziţie, nu avem dreptul să protestăm, să candidăm la alegeri, să circulam peste hotare, despre ce fel de democraţie şi libertate vorbim?”, scrie moldnews.

„Este şi o sentinţă politică, având în vedere că acest dosar a fost recunoscut politic de mai multe organizaţii internaţionale, dar şi de cele din Moldova. Cunoaşteţi declaraţiile membrilor APCE, prin care am fost recunoscuţi drept deţinuţi politici, cunoaştem poziţia Departamentului de Stat al SUA  (noi am fost incluşi într-un capitol aparte, recunoscuţi drept deţinuţi politici). Cunoaştem poziţia Guvernului Federal al Germaniei care a confirmat caracterul politici al acestui dosar. Toate aceste lucruri erau cunoscute şi de Plahotniuc, şi de toţi executorii lui din sistemul judecătoresc. Aceasta a fost o sentinţă prin care s-a ignorat poziţia comunităţii internaţionale, cu bună ştiinţă. Asta arată cât de inadecvat la momentul de faţă este Plahotniuc. Încrederea oarbă în propriile forţe este o greşeală a lui, demonstrată prin faptul că apar asemenea sentinţe de condamnare. Plahotniuc izolează tot mai mult ţara noastră de comunitatea internaţională, face o republică bananiera în inima Europei, încalcă angajamentele asumate de RM în faţa Consiliului Europei”, a mai spus Petrenco.

Fostul deputat, liderul partidului de opoziţie „Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco a anunţat deja iniţierea procedurilor legale pentru includerea oligarhului Vladimir Plahotniuc (şi tuturor persoanelor care au executat comanda acestuia privind condamnarea la închisoare a grupului Petrenco) în lista neagră - „Global Magnitsky Act” (Global Magnitsky Human Rights Accountability Act).

„Încălcarea drepturilor omului în cazul nostru a fost constatată de raportul Departamentului de Stat al SUA şi, existenţa sentinţei de condamnare ne permit să apelăm la proceduri legale care vor fi activate de noi pentru ca anume Plahotniuc Vladimir şi cei care îndeplineau ordinele politice la comandă sa, să fie incluşi în această listă la nivel global şi să fie recunoscuţi drept cei care violează drepturile omului în mod constant”, a anunţat Petrenco la 30 iunie.

Sursa citată a subliniat că „sentinţa de condamnare din 28 iunie curent este o probă concludentă şi necesară pentru ca să ne adresăm în mod oficial ca Plahotniuc să fie sancţionat”.

„Global Magnitsky Act prevede mai multe sancţiuni. În special, persoanele incluse în lista neagră nu au dreptul să intre pe teritoriul SUA, iar persoanele care colaborează cu cei din lista neagră, inclusiv pe domeniul afacerilor economice, riscă să fie şi ele sancţionate”, a mai precizat Petrenco.