După discursurile aprinse ale europarlamentarilor care au criticat situaţia deplorabilă în care s-a pomenit Republica Moldova, liderul opoziţiei Andrei Năstase a comentat dezbaterile din Parlamentul European, înainte de votul final preconizat pentru astăzi.

„Întâi de toate, ca cetăţean, dar şi în calitate de preşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr, am considerat necesar să trag acest semnal de alarmă şi aici, în una din capitalele UE, Strasbourg. Republica Moldova traversează un moment dramatic. Ea este ţinută în captivitate de oligarhul Vladimir Plahotniuc şi Partidul Democrat, în tandem cu preşedintele pro-rus, Igor Dodon. Schimbarea sistemului electoral proporţional într-unul mixt propus de Dodon şi promovat de binomul Plahotniuc-Dodon după modelul şi traiectoria lui Ianucovici în Ucraina, cu ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, înseamnă păstrarea statului captiv şi consolidarea unui regim cleptocratic şi autoritar la graniţa de est a UE şi NATO”, a declarat Andrei Năstase.

Potrivit preşedintelui Platformei DA, încercarea lui Plahotniuc, Candu şi Filip de a convinge instituţiile europene de la Bruxelles şi unele cancelarii că prin schimbarea sistemului electoral, partidul de guvernământ care, potrivit sondajelor de opinie nu intră în Parlament la viitoarele alegeri, într-un sistem mixt promovat de Dodon va câştiga alegerile şi-l va neutraliza pe Dodon, este o manipulare fără nici o legătură cu realităţile politice din Republica Moldova.

„E un act amoral de manipulare, un afront adus partenerilor noştri de dezvoltare, dar şi mai gravă e premeditarea de către aceştia a unei crime faţă de cetăţenii R. Moldova. Modificarea sistemului electoral urmăreşte nu menţinerea ţării noastre pe orbita UE, ci consolidarea cartelului politic Plahotniuc-Dodon, cu suprimarea şanselor opoziţiei anti-oligarhice şi pro-europene autentice de a accede în Parlament. Dacă un astfel de plan se va realiza, există un risc major de destabilizare politică gravă a Republicii Moldova, aflată la graniţa UE şi NATO, într-o regiune extrem de sensibilă geopolitic”, a spus liderul Platformei DA.

Andrei Năstase a adăugat că introducerea sistemului mixt de vot la următoarele alegeri în condiţiile statului captiv, înseamnă în mod iminent obţinerea de către Dodon şi forţele ostile Republicii Moldova a unei majorităţi parlamentare şi o denunţare a Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE, pe care Platforma DA va fi nevoită să-l apere în stradă.

„De aceea, astăzi, opoziţia antioligarhică şi real pro-europeană de la Chişinău, dar şi majoritatea populaţiei ţării îşi pune speranţa în Parlamentul European, în cadrul căruia delegaţia română are un cuvânt greu de spus în această bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru viitorul comun în spaţiul devenirii noastre. Considerăm că acordarea tranşei din asistenţă financiară a UE trebuie condiţionată ferm de garantarea de către regimul Plahotniuc-Dodon a îndeplinirii tuturor condiţionalităţilor avansate de către instituţiile europene, a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi de retragerea proiectului sistemului electoral mixt propus de Dodon şi promovat împreună cu Plahotniuc în mod similar cu implementarea lui în 2011 de către Ianucovici în Ucraina, la fel, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia”, a conchis Andrei Năstase.