Invitaţii emisiunii „Cabinetul din Umbră” au explicat ce se ascunde, de fapt, în spatele reţinerii mai multor politicieni, judecători şi funcţionari, unii dintre care sunt vizaţi de mai mulţi ani în investigaţii jurnalistice. 

Păstrarea imunităţii juridice este una dintre mizele şefului PD, Vladimir Plahotniuc, în încercarea de a schimba sistemul electoral, susţine analistul politic al Fundaţiei Jamestown Vladimir Socor. Totuşi lipsa unei susţineri reale a proiectului privind votul mixt nu pare să fie un obstacol pentru controversatul afacerist, mai spun invitaţii emisiunii. 

Cât despre călătoria de lux a delegaţiei PD, care a zburat la Bruxelles cu o cursă charter, unii comentatori şi jurnalişti spun că un asemenea comportament din partea unor reprezentanţi ai guvernării este inadmisibil. 

Amintim că, acum aproape două săptămâni, mai mulţi membri ai PD, printre care şeful formaţiunii şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, au zburat la Bruxelles cu un avion privat, în condiţiile în care ora de zbor cu o aeronavă de acest tip ar costa aproape 30 de mii de dolari. Vladimir Plahotniuc nu a comentat până acum informaţiile şi nici astăzi nu a răspuns la telefon pentru o reacţie. Anterior, însă, Candu a declarat pentru un post privat de televiziune că Plahotniuc este un om bogat, îşi permite astfel de zboruri şi că partidul cheltuieşte banii cum consideră de cuviinţă, dar nu a precizat costurile deplasării la Bruxelles. Iar purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, a spus că nu cunoaşte detaliile financiare ale vizitei.